GURMANLUKOM PROTIV KORONE Sokol ulovija lignju

I opet ja po koroni i gurmanluku. Kad smo krenili na proliće, mislija sam neću dugo pisat i slikavat i kuvat i radit pod koronom. Kadli vidiš ti kako se odužilo. Savjetuju svi nama starijima da stojimo kući i šta manje vanka. Ali, kako ono kažu – da je kuća dobra i vuk bi je ima. A štaš onda drugo nego se odmorit malo od onog svakodnevnog i ne mislit na ovo kako nam je. Neću o tome, jerbo biće bolje. Ne daj Bože samo gorega. Na Planinu ne moreš, pa se triba zabavit i ode.

Onda ode Sokol na more, i to ono Murtersko, lipo, čisto, uvati lipe ribe svake vrste i doveze u Šibenik. Na zadovoljstvo i dobrobit građana Grada i okolice.

Kad sam reka Murtersko more, ima tamo moja ekipa iz mladosti jedan smišni događaj. Naravno, uz bezbroj „svega i svačega“. Bili nas četvorica s mojom Istrankom u Kornate nekoliko dana. I odlučili se mudraci po noći vraćati. Izašli u Murtersko more, kad ono krenija burin. I to lipi. Vratili se na otok, u jednu zaštićenu valu, zaboravija sam koju i odredili se usidrit i prospavat noć.

Jedan od nas (nema veze koji ), (zna Nikica Bator) otiša na provu, uzeja didovo mi priklopno sidro, lipo složija špag i itnija. Čekamo mi da čujemo onaj zvuk kad sidro upadne u more. Međutim, umisto toga čuješ onaj zvuk kad metal udre u kamen tingl-glingl-glangl-tangl.

Brod je u međuvremenu korenat okrenija, on nije vidija i itnija sidro na kraj. A onda sutra ujutro, u po krme, put kuće. Lipo ali i opasno Murtersko more.

Foto: Željko Krnčević

E, i onda Sokolove lignjice lipo na tri načina. Malo nas je momentalno, pa je veći gušt na više načina skuvat. Pa prvo rižotić od jedne cile i jedne glave. Klasično, gustožo i lipo. S rižom Arborio Gallo.

Onda smo par komada u špaker s kumpirima sa Šatora. Masline su iz Dobrog Doca. Ovo sam „palikova“ ono šta je ostalo i posolija. I ništa više. Pošto su već pune ulja i meke, izvrsne su. Par dana i već se mogu isti. A sol krupna, pazite ako ćete provati. Doša je i motar na red kojeg smo na proliće stavili u kvasinu. Ma izvrstan s podsjetnikom na Puntu Planke, more, sunce…

Foto: Željko Krnčević

I onda jednu na kolutiće pa pofrigali. U ledeno ulje. Špinjača od moga Kronje, ekološka, slatka ki cukar, samo skuvana, s uljem iz Dobrog Doca. Onim po mojoj riceti. I sad kad se sve ovo vako lipo zabaviš, lakše je ne ić vanka.

Ajte, čuvajte se i nađite si neku zabavu. Proći će i ovo.

Više recepata možete pronaći na stranici Zemlja Gurmanija – Gurmanluk.

Željko Krnčević

PROČITAJTE JOŠ:

ŽELINA KUŽINA Prve jesenske lignje s gradela
JEDNOSTAVNI DOMAĆI RECEPTI Lignje s gradela