Gulaš od hobotnice

Hobotnica (Octopus) je mekušac iz reda glavonožaca. Ima 8 krakova i živi na morskom dnu gdje se hrani uglavnom, ribama, rakovima i školjkašima.

Osim kao organizam sa zanimljivim načinom života, popularna je u gastronomiji. Priličan je broj recepata na koji se može spremiti, ali mi ćemo se ovdje baviti jednim, a to je gulaš od hobotnice.

To jelo je jednostavno za pripremu, ali (uz odgovarajuću pripremu) i vrlo izdašno i ukusno. Gulaš od hobotnice je jedno od onih jela koje je i vrlo lako i zeznuti (potvrđujem iz iskustva).

Sama priprema hobinog gulaša teče ovako:

U lonac se ubaci hobotnica (najbolje oko 1,5 kg). Kuha se bez začina 20-ak min i nakon toga se proba ubosti vilicom, ne smije biti premekana, ali ne pretvrda. Moramo imati na umu da će se kuhati sa začinima u drugoj posudi još pola sata do 45 min.

Ako želimo skratiti vrijeme kuhanja, onda hobotnicu možemo kuhati u ekspress loncu, ali onda moramo paziti da je ne prekuhamo. Prekuhana hobotnica je dobar način za zeznuti gulaš.

Nakon što smo je napola skuhali, hobotnicu izvadimo i ocijedimo. Vodu ne bacamo nego je ostavimo sastrane, njome ćemo podlijevati gulaš.

Kad se malo ohladi, hobotnicu nasjeckamo na komadiće.

Foto: Franko Alujević

Sad na sitno nasjeckamo 2 glavice kapule  (crvenog luka), u drugi lonac ulijemo malo maslinovog ulja, zagrijemo ga, na njega dodamo luk (češnjak), posolimo ga malo i pirjamo na laganoj vatri.

Dok se luk pirja nasjeckamo još i par češnjeva češnjaka i svježi peršin. Kad kapula dobije zlatnu boju, dodamo jos pola decilitra vide i pustimo je da ispari. Na taj način kapula bude mekša.

Kad je kapula omekšala dodamo hobotnicu, peršin i luk i lagano propirjamo 10-ak min.

Foto: Franko Alujević

Nakon toga ulijemo 2 dcl bijelog vina (može i crno, ovisi o afinitetima), malo soli, papra, te 200 grama pelata od rajčice (može sjeckana, ali ja osobno više volim cijelu pa je sam nasjeckam). Umjesto pelata, naravno, mogu i svježe rajčice.

To pustimo da prokuha 10-ak min te dodajemo krumpir isjeckan na komadiće, približne veličine kao i hobotnica. Važno je napomenuti da se ne pretjera s krumpirom, da ne zasjeni glavnu zvijezdu ovog jela.

Faza nakon dodavanja krumpira je čisto individualna, jer se sad možemo igrati sa začinima kako nam padne napamet. Osobno volim dodati pola feferona (može i cijeli ako volimo žešće), može se dodati i čili, motar, lovor, ružmarin itd.

Foto: Franko Alujević

Ne dodajem ništa osim pola feferona i pola decilitra domaćeg prošeka, jer volim da ovo jelo ostane prirodno koliko god može.

Gulaš se kuha dok hobotnica ne omekša i dok se krumpir ne skuha. Cijelo vrijeme se mora paziti da ne ostane na suho, podlijevati vodom u kojoj se kuhala hobotnica i, normalno, stalno kušati, kako bi bili sigurni da su svi začini na svom mjestu.

Da bi nam hobotnica bila mekša i manje žilava, dobro je staviti u zamrzivač par dana.

U vrijeme kad frižidera nije bilo, ljudi su koristili druge načine za omekšati hobotnicu, npr. udaranjem njome u tlo.  Pa tko voli, nek izvoli.

Dobar tek!

Foto: Franko Alujević

Franko Alujević