GUARDIAN Hrvatski svjetionik među 15 top mjesta u Europi za boravak u izolaciji

ROVINJ/SVETI IVAN NA PUČINI – Većina ljudi danas razmišlja o odlasku na osamu i boravak u izoliranom prostoru. Bijegom u planine, šume ili na debelu morsku pučinu, nastojimo napuniti baterije kako bi u civilizaciji normalno funkcionirali. Engleski Guardian sastavio je tako listu od 15 najboljih mjesta za boravak u izolaciji, među kojima se nalazi i jedan hrvatski svjetionik.

Sveti Ivan na Pučini koji se nalazi nedaleko od Rovinja u Istri i najjužniji je otočić obližnjeg arhipelaga, našao se tako u društvu izoliranih mjesta koje bi rado posjetili i Englezi. Osim hrvatskog svjetionika, odabrali su još: kuću za učitelje na Farskim otocima, planinarski dom na Kreti, kuću na štulama u Norveškoj, kuću na drvetu u Francuskoj, smještaj u prozirnom balonu na 700 m nadmorske visine u Francuskoj, kabine na obali jezera u Finskoj, farmu organskih proizvoda u Italiji, skijanje ili pješačenje u Švicarskoj, drvenu kuća koju zovu “drveno čudo” u Bugarskoj, eko utočište u kući izgrađenoj na starom kamionu u Portugalu, saunu u švedskoj šumi, planinsko utočište u Španjolskoj i lučku kuću u Irskoj.

Photo: Jurica Gašpar

U zgradi svjetionika Sveti Ivan na Pučini nalaze se dva dvosobna stana i fantastičan pogled na more iz 23-metarske kule. Svjetionik ima spremnik za vodu i solarnu energiju, ali novinari Guardiana ističu da nema wi-fi. Treba li internet modernom robinzonu nekome tko bježi na ovakvu vrstu osame, to je već stvar osobne procjene.

Tu su dvije male plaže na suprotnim stranama otočića i pogodne su za kupanje jer more nije duboko, a kamene ploče su idealne za sunčanje. Ovo je dobro mjesto za ribolov, ronjenje i uočavanje dupina. Opskrbu za boravak na otočiću treba napraviti u Rovinju, koji je 30-45 minuta udaljen brodom, ovisno o vremenu, piše Guardian.

Photo: Jurica Gašpar

Iako ima daleko izoliranijih otočića i svjetionika na Jadranu, prema opisanim karakteristikama svake pojedine lokacije, ovaj “bijeg od stvarnosti” samo je fiktivan, jer na svim ovim mjestima pronaći ćete blagodati života civilizacije. Izolirani ćete biti – samo od ljudi, a to ima i svoju cijenu koje su u ovom slučaju od 50 do 200 eura za noć. Boravak na Svetom Ivanu na Pučini u prosjeku košta 120 eura za jedno noćenje, a s obzirom da morate ostati minimalno 2-3 noći, čini se da je hrvatska vrsta izolacije i najskuplja.

Jurica Gašpar