Grožnjan – maleni grad za veliki odmor

ISTRA - Poznat i kao grad umjetnika još od 1956. godine, Grožnjan je za vrijeme ljetnih mjeseci meka za kreativce, glazbenike i druge umjetnike iz cijeloga svijeta.

Kako bi odmorili dušu i 'pobjegli od svega' ne moramo bježati jako daleko. Prekrasne lokacije za idealan odmor pronalazimo diljem cijele Hrvatske. Jedna takva destinacija nalazi se u središnjoj Istri - pitoreskni Grožnjan.

Teško je odlučiti što je ljepše, pogled na istarska mjesta i more s Grožnjana koji se nalazi na oko 200-tinjak metara nadmorske visine ili pogled na Grožnjan za vrijeme vožnje do destinacije. Za one koji vole roadtrip iskustva, odlazak do ovog šarmantnog gradića idealna je avantura i podsjeća na vožnje toskanskim vinskim cestama.

Iza zidina malenog grada krije se zanimljiva povijest i pregršt prekrasnih prizora koji oduzimaju dah i stvaraju krasne uspomene. Oko polovicu stanovništva čine Talijani, ali uzmite u obzir da grad Grožnjan nema više od 200 stanovnika. Većina njih su umjetnici koji su na Grožnjanu pronašli svoje mjesto pod suncem.

Tako star, a tako moderan

Uske ulice krase kameni puteljci i šarene drvene rolete na prozorima srednjovjekovnih zgrada. Pomislit ćete da ste u labirintu, ali iz kojeg nećete poželjeti izaći.

Ovakav tip grada bi inače povezali isključivo s tradicijom i bogatom poviješću, ali šetajući ulicama shvatit ćete da termini poput 'uobičajeno' i 'tradicionalno' nemaju veze s ovim mjestom jer spoj urbanog i ruralnog čine Grožnjan jedinstvenim.

Foto: TZ Grožnjan

U jednoj ulici naići ćete na štand s ponudom lokalnih proizvoda, a u drugoj ćete zastati pred čudnom umjetničkom instalacijom. Svaki prolaz u Grožnjanu povezan je s umjetnošću i krije neku od dvadesetak umjetničkih galerija u tako malenom mjestu. Poznat i kao grad umjetnika još od 1956. godine, Grožnjan je za vrijeme ljetnih mjeseci meka za kreativce, umjetnike i glazbenike iz cijeloga svijeta.

Gradom odzvanjaju melodije jazza i klasične glazbe, a posjetitelji uživaju u predstavama, radionicama i umjetničkim galerijama. Ulice su ukrašene djelima uličnih umjetnika i drugim unikatnim kreacijama. Kreativne umjetničke instalacije stvaraju neobične priče svake ulice u kojima su postavljene, a obilazak čine nevjerojatno zabavnim.

Tako i suveniri iz Grožnjana dobivaju novu dimenziju. Umjesto tipičnih narukvica i razglednica, u ponudi su prava umjetnička djela koja još nose miris svježe boje i imena mladih umjetnika, ali i onih čija su imena već dobro poznata u svijetu umjetnosti. Svaka ulica je pozornica ili atelje, a ni gužva nije problem jer svi posjetitelji pronađu sebi zabavan kutak i uličicu prepunu čudesa.

Iza zidina koje datiraju iz 15. stoljeća skriva se čudesna postmodernistička turistička priča koju je čak i CNN uvrstio na popis 14 najljepših srednjovjekovnih gradića u Europi. Ne tako daleko od doma, a opet kao u nekom drugom svijetu i vremenu, piše portal Turističke priče.

PROČITAJTE JOŠ:

‘Noć muzeja’ po prvi puta u Humu, najmanjem gradu na svijetu
Ako ste poželjeli doživjeti duh prošlosti najmanjeg grada na svijetu, svakako se uputite u nedavno otvoreni ‘Museum of Hum Aura’ - radi se o doista čarobnom putovanju u povijest središnje Istre! Želite li doživjeti duh prošlosti najmanjeg grada na svijetu, svakako se uputite u lani otvoreni M…