Grmljavinsko nevrijeme zahvatilo dio Dalmacije i Istru

Kišno nevrijeme zahvatilo je dio Dalmacije, ali i Istru u noći s četvrtka na petak.

Prema podacima mreže postaja Pljusak.com, u Zlarinu su posljednja 24 sata, do 1 sat iza ponoći, pale ekstremne 122 litre kiše po kvadratnom metru. Većina te kiše pala je zadnjih 6 sati. Na šibenskom području tijekom prosinca prosječno padne 93 litre kiše po kvadratnom metru, što znači da je količina oborina koja je pala zadnjih nekoliko sati premašila mjesečni prosjek, piše Dalmacija danas.

U Brodarici su pale 93 litre, a slijede Gračac 87, Skradin 78, Bilice 64, Šibenik – Krvavice 58, Krapanj 50, Split – Mejaši 35, Komiža 34, Žrnovnica 30… U dijelu Dalmacije pada tuča, ali zasad nema dojava o mogućoj šteti.Obilne oborine bile su praćene vrlo intenzivnom grmljavinom, kao da se radi o toplijem dijelu godine, a ne da smo 24 sata od prvog dana kalendarske zime. Bez obzira na obilne oborine, noć je natprosječno topla, pa u mnogim dijelovima Dalmacije temperatura doseže 15 Celzijevih stupnjeva.

Grmljavinski pljuskovi pogodili su i Istru, a jučer je jedan jačeg intenziteta zabilježen na jugu. Poplavile su ulice u Puli. a kako se čini, vrijeme se neće smiriti do nedjelje. Vjetar, kiša i plima nastali su kao rezultat duboke ciklone, a najavljuje se kako će tlak u nedjelju pasti ispod 980 hPa, piše Istramet.

D.G.