Grlić Radman za dogovor oko plinskog povezivanja: "Treba razgovarati, pritisci ne vode rješenju"

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kazao je da se ne može prijetnjama sankcijama i pritiscima realizirati projekt plinskog povezivanja Hrvatske i BiH i pritom ponovio potporu čelniku tamošnjih Hrvata Draganu Čoviću.

- Tu treba dati prostora za razgovore i pregovore, a ne nikako pritiscima i prijetnje sankcijama. To ne vodi nekom dobrome rješenju - rekao je Grlić Radman odgovarajući na upit o kritikama koju je nekoliko američkih diplomata uputilo predsjedniku Hrvatskog narodnog sabora BiH Draganu Čoviću.

Grlić Radman naveo je kako je izgradnja Južne plinske interkonekcije od zajedničkog interesa Republike Hrvatske, SAD-a i BiH kako bi se isključila ovisnost o ruskome plinu, o čemu je nedavno u razgovoru izvijestio i novu veleposlanicu SAD u Hrvatskoj Nathalie Reyes.

Hrvatska zainteresirana za energetsku neovisnost

- To ne može biti unilateralno pitanje. Ne može je biti bez Hrvatske. Hrvatska je čvor i zainteresirana je za energetsku neovisnost. Sa SAD-om, koji su naši saveznici i strateški partneri, dijelimo ista razmišljanja oko krajnjeg cilja, a to je postići energetsku neovisnost o ruskom plinu - kazao je.

Naveo je kako o načinu upravljanja projektom Južne plinske interkonekcije kroz BiH treba razgovarati s predstavnicima bosanskoherceghovačkih Hrvata i pronaći rješenje.

Grlić Radman je istaknuo da Hrvatska podupire čelnika Hrvatskog narodnog sabora BiH.

Pozvao je vlasti u toj zemlji da ispune preostale uvjete kako bi Europsko vijeće odobrilo otvaranje pregovora o članstvu s BiH, istaknuto je na stranicama Vlade Republike Hrvatske.

- To bi ovaj prostor zapadnog Balkana činilo još stabilnijim i izvjesnijim za daljnji napredak. BiH je zaslužila otvaranje pregovora, a političari bi dobili entuzijazam za nastavak toga procesa - zaključio je.

I.N.