Grlić Radman na Dubrovnik Forumu: Gdje god dođemo, svaka zemlja pokazuje interes za LNG terminal

DUBROVNIK – U Dubrovniku je otvorena 15. godišnja međunarodna konferencija Dubrovnik Forum, a glavne teme su Ukrajina i BiH. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, tamo je komentirao stanje u Ukrajini i posljedice ruske invazije.

O tome je u Dubrovniku govorio i premijer Andrej Plenković, koji je kazao da “invazija na Ukrajinu ima pogubne posljedice za Europu”.

– Premijer je govorio o ukrajinskoj krizi i ruskoj invaziji i negativnim posljedicama za svjetski poredak. Doživjeli smo udar na međunarodni poredak, na svjetski poredak. Tu su i gospodarski izazovi, udar na sigurnost hrane, energetike, a i na informacije, odnosno dezinformacije koje se odražavaju na jugoistok Europe, Zapadni Balkan. Tu su također i reakcije važnih aktera, EU-a, NATO-a, SAD-a – rekao je ministar.

Grlić Radman navodi za N1 da treba osuditi agresiju te da treba pružiti solidarnost. “Miru i sigurnosti ne postoji alternativa.”

Ističe da je bitno da je demokratski svijet osudio agresiju i da znamo “tko je kršitelj prava i narušitelj mira”.

– I hrvatski teritorij bio je okupiran gotovo osam godina, prije toga smo u Oluji oslobodili jedan važan dio teritorija, a kasnije smo uspjeli pod hrvatski suverenitet dovesti mirovnom integracijom hrvatskog podunavlja – kazao je Grlić Radman.

Kaže da je međunarodna zajednica složna oko toga da treba biti neovisniji o ruskim energentima, ali naglašava da je za to potrebno vrijeme. U tom kontekstu ministar je naglasio važnost LNG terminala.

– Pokazalo se da LNG nije samo hrvatski nego i europski projekt. Pokazalo se da nam je nužno njegovo povećanje. Gdje god dođemo, svaka zemlja pokazuje interes za LNG terminal. Hrvatska će postati energetski hub – poručio je Grlić Radman.

Z.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukapljeni plin seli se u Zadar, do 2030. planirana izgradnja 11 punionica