Greenpeace: "Zatražite od svjetskih čelnika da podrže globalni sporazum o plastici!"

Na Skupštini Ujedinjenih naroda za okoliš, održanoj u ožujku 2022., vlade zemalja članica i službeno su preuzele obavezu otvoriti pregovore o globalnom, zakonski obvezujućem sporazumu o plastici kojim bi se riješio problem plastike u svim fazama njenog životnog ciklusa.

Pregovori za Globalni sporazum o plastici su započeli, a trebali bi biti zaključeni do kraja 2024. Budući sporazum ima velik potencijal usmjeriti svijet prema budućnosti bez plastike, ali je na nama pobrinuti se da se ta obećanja i ispune, poručuju iz Greenpeace-a.

Zatražite od svjetskih čelnika da podrže globalni sporazum o plastici!

- Zahtijevamo ambiciozan i čvrst globalni sporazum o plastici kojim će se ograničiti njezina proizvodnja i uporaba. Čvrst globalni sporazum o plastici spriječit će vađenje nafte i plina iz zemlje za proizvodnju plastike i zaustaviti velike zagađivače i njihovu bezobzirnu proizvodnju. Čvrst sporazum o plastici omogućit će čišći i sigurniji planet nama i budućim generacijama:

Ograničiti proizvodnju i uporabu plastike;
Promijeniti način na koji korporacije isporučuju svoje proizvode kupcima i Usredotočiti se na višekratnu uporabu i ponovno punjenje;
Korporacijske zagađivače držati odgovornima;
Zahtijevati potpunu transparentnost kod proizvodnje, uporabe, uvoza i izvoza plastike;
Zahtijevati od bogatih zemalja da preuzmu vodstvo u prelasku na sustav bez otpada te da u tome pomognu ostalima;
Osigurati da se čuje glas domorodačkih naroda, najviše pogođenih zajednica, sakupljača otpada i ugroženih radnika prilikom osmišljavanja pravednoga prelaska na gospodarstvo temeljeno na višekratnoj uporabi.

Recite svjetskim vođama da tijekom nadolazećih pregovora zagovaraju čvrst Globalni sporazum o plastici, kako bismo konačno zavrnuli slavinu i okončali plastično doba - Poručili su.

Sporazum možete podržati OVDJE.

I.B.