Grci u svojim lukama zadržali dva ruska tankera – Lokalne vlasti ne znaju što s njima

Dva ruska broda puna tereta zadržana su u Grčkoj zbog navodnog kršenja sankcija koje je Europska unija nametnula ruskim brodovima.

Ruski tanker PEGAS trebao je iskrcati svoj teret s Peloponeza, ali je pretrpio mehanički kvar pa ga je grčki tegljač 14. travnja otpratio u zaljev Karystos. Portal Fleetmon.com navodi kako je iz brodskih zapisa teško zaključiti kamo je krenuo navedeni tanker, budući da su podaci u brodskom dnevniku prilično konfuzni. Poznato je tek da je tanker PEGAS, koji je Rusija kupila 2020. godine, početkom travnja isplovio iz Mramorne regije u Turskoj.

Drugi ruski brod koji su zaplijenili Grci je VF TANKER 2, koji je napustio Pirej 17. travnja. Brod je prema dostupnim podacima plovio za luku Kavkaz u Crnom moru, no iz zasad nepoznatih razloga je prekinuo svoje putovanje i uplovio u grčki zaljev Karystos.

Zbog sankcija koje je Europska unija nametnula Rusiji, a koji uključuju zabranu ruskim brodovima da pristaju u bilo koji luku EU-a, uključujući i unutarnje vode, tankeri su zadržani u Grčkoj.

Ono što mnogim lokalnim pomorskim vlastima u zemljama članicama EU-a i dalje nije posve jasno jest – kako u ovom slučaju primijeniti sankcije protiv ruskog brodarstva te koliko bi zadržavanje brodova trebalo trajati.

J.K.