Rijeka dobila najmoderniju gradsku knjižnicu u Hrvatskoj

RIJEKA - Gradska knjižnica Rijeka uselila je u moderne i funkcionalne prostore uređene u obnovljenoj T-zgradi bivše Tvornice Rikard Benčić u sadašnjem riječkom Art kvartu Benčić.

​Nova zgrada Gradske knjižnice Rijeka izgrađena je potpunom rekonstrukcijom tzv. T-objekta, zgrade izgrađene u drugoj polovici 19. stoljeća koja je služila za potrebe ondašnje tvornice za preradu duhana i izradu cigareta, a potom i Tvornice motora Rikard Benčić te ima veliku arhitektonsko-povijesnu vrijednost kao primjer industrijske arhitekture iz kraja 19. stoljeća. Unutar obnovljene ljušture stvara se koncept i sadržaj suvremene i dinamične knjižnice kao centra zajednice posvećenog kulturi čitanja, znanju i kreativnosti, piše Fiuman.hr.

Gradska knjižnica Rijeka ovim je građevinskim zahvatom po prvi puta u povijesti dobila funkcionalni, suvremeni i sadržajni oblik središnje narodne knjižnice koja će u daljnjem procesu, radom na programima i uslugama, nastojati stvarati dodanu vrijednosti za Rijeku i Riječane i razvijati ulogu knjižnice i Art kvarta Benčić kao centra kulture čitanja, društvenosti, kreativnosti i kvalitetnog slobodnog vremena. Iskorak je ovo prostorne, funkcionalne, estetske, urbanističke, društvene i sadržajne prirode.

Rekonstruirana zgrada ima suteren u kojem je smještena strojarnica, prizemlje i tri kata od kojih svaki ima bruto površinu oko 1282 m2. Ukupna neto površina svih katova iznosi 4530 m2, a katovi su povezani stubištem i liftovima.

Glavni ulaz u zgradu knjižnice je s prostora središnjeg dijela Art kvarta Benčić, a ulaz će biti moguć i sa sjeverne strane čime će taj veliki objekt, s potpunim dovršetkom radova uređenja okoliša, biti dostupan iz različitih kutova pješačkih komunikacija iz smjera Brajde, Potoka, Krešimirove ulice stvarajući novi osjećaj dostupnosti i vidljivosti.

U knjižnici je implementiran složen automatizacijski sustav za vertikalni razvoz građe temeljen na RFID tehnologiji, odnosno radio-frekvencijskom sustavu koji omogućava lakše implementiranje čitavog niza digitalnih usluga u upravljanje s knjigama. Atraktivan sustav je vidljiv korisnicima koji mogu pratiti „putovanje“ knjige koja se vraća u knjižnicu što stvara poseban industrijski doživljaj. S vanjske strane ulaznog prostora, tzv. „nožice“ rekonstruiranog T-objekta, nalazi se knjigomat koji je spojen na automatizirani sustav distribucije knjiga i bit će na raspolaganju korisnicima 24 sata dnevno za uslugu vraćanja knjiga.

Uređaji za samostalno zaduživanje građe postoje na svim korisničkim etažama knjižnice, čime je, u kombinaciji s knjigomatom i automatizacijom povrata knjiga, proces posudbe i vraćanja knjiga postao brži i efikasniji.

Više o novitetima i samoj knjižnici pročitajte OVDJE.

I.B.