Gradovi uz more klape Cambi otvorili “Morsku pismu” na Morskom.hr

Nova rubrika na Morskom

Osluškivati more treba i uhom. A Jadran je itekako slušan. Melodije otoka i priobalja, Dalmacije, Primorja i Istre upravo su takve. More najbolje slušaju i o njemu pjevaju oni koji s njime dišu. Njegova mala mista, gradovi i ljudi. Pjevali oni o životu, ljubavi, svome mistu ili moru u cjelini, pisma od mora je njihova poveznica.

Ovo je kutak za sve Vas koji volite more i pismu.

Jurica Gašpar

Photo: Video/Screenshot

Gradovi uz more – inspiracija iz djetinjstva

Autor teksta je Ivan Ivanišević za Morski.hr kaže: “Skoro sam pola svoga djetinstva proveo u Postirama na otoku Braču odakle mi je majka. Te prve uspomene i doživljaji iz djetinstva su, mislim, nekako najintenzivniji i ostaju utisnuti u čovjeku tijekom cijelog života i na neki način ga određuju. Tako je bilo i sa mnom. Čitavo moje podrijetlo zapravo je dalmatinsko, taj senzibiltet i način života. Dugo mi je trebalo da se odlučim početi pisati na dijalektu. Nekako se to samo od sebe dogodilo. I zaista mi je drago zbog toga jer sam napisao još pjesama slične tematike koje ćete imati priliku čuti ubrzo.”

Photo: Video/Screenshot

Nova ekipa sa starim šugom

A na putu za Mljet zatekli smo momke iz klape Cambi. Spojiti ugodno s korisnim nije teško u podneblju u kojem stvaraju i žive, ali što se mora, nije teško, složili su se. Hrvoje Lozančić iz klape prepričava motive koje dotiče pjesma: “Trebalo je napraviti nešto o našim malim mistima u vrime kad nema turista, kad je pusto. To obično krene u jesen i završi u kasno proljeće. Kad se makne šušur, stignemo biti sami, svoj na svome. Tada možemo razmišljati što je ono iskonsko naše; starina, kuće, običaji, naš život. O tome piva i pisma.”

Photo: Klapa Cambi / Facebook

O sadašnjoj klapi Cambi, Lozančić kaže: “Istina je, klapa je promijenila postavu i od početka godine djeluje u novom sastavu. Doći će vrime kad će ljudi to prepoznati i kad ćemo nešto ostaviti i s ovom ekipom.”

Pjesmu potpisuje Matko Šimac, a video Matko Petrić, a nama ostaje samo poželjeti mirno more Morskoj pismi i Gradovima uz more!