Gradonačelnik Zadra obavijestio vatrogasce da je proračun grada izglasan nezakonito i da zato nema plaća

Predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Iva Šušković, komentirala je slučaj u Zadru gdje su vatrogasci ostali bez plaća.

Šušković je objasnila da je isti slučaj i u Novoj Gradišci.

- Gradonačelnik Zadra je obavijestio vatrogasce da je proračun grada izglasan nezakonito, i da zato nema plaća - rekla je u emisiji Newsnight.

- Plaće se zakonom treba isplatit do 15. u mjesecu, plaća je trebala biti isplaćena, ali nije i naši članovi su se javili. To je opravdanje gradonačelnika, ali ne znamo zašto je politika ispred čovjeka - dodala je.

Ovo nije prvi takav slučaj.

- Apsurdno je to što sustav ne brine o onima koji brinu o našoj sigurnosti, a to su upravo vatrogasci koje volimo nazivati herojima. Međutim, sam sustav plaća još uvijek nije reguliran, a trebao je biti prije dvije i pol godine kada je zakon propisao donošenje pravilnika. Pravilnik je trebala donijeti Hrvatska vatrogasna zajednica (HVZ) koji je u ingerenciji MUP-a. Problem je što su javne vatrogasne postrojbe pod lokalnom samoupravom, odnosno gradova. U tom slučaju, ako dođe do neisplate plaća, tužba ide prema gradu - rekla je Šušković.

- Plaće vatrogasaca nisu jednake, njih određuje grad. Imali smo i u 11. mjesecu slučaj neisplate plaća vatrogascima u Novoj Gradišci kada su čak prijetili gašenjem vatrogasne službe. To su političke igre preko leđa građana - objasnila je.

- Negdje je stalo s pravilnikom i mi pitamo odgovorne što dalje činiti jer ide nova protupožarna sezona, osobito na području Dalmacije, Istre Kvarnera. Smatramo da odgovorni trebaju preuzeti obvezu i hitno donijeti ono što je obvezno za svakog vatrogasca, a to je njihova plaća - dodala je Šušković.

- Potrebno je hitno gašenje požara, izvolite ljudi isplatite im plaće - zaključila je.

I.G.