GRADONAČELNIK OPATIJE: “Hrvatsku hitno podijeliti u epidemiološke regije”

OPATIJA – Gradonačelnik Opatije Ivo Dujmić javno je izrazio nezadovoljstvo epidemiološkom slikom u Dalmaciji, koja se direktno odnosi i na sliku turizma u cijeloj zemlji. Javno traži da se Hrvatska stoga hitno podijeli u epidemiološke regije.

Foto: Facebook

Apel gradonačelnika Opatije prenosimo u cijelosti:

– Ovim putem moram izraziti nezadovoljstvo trenutnom situacijom, odnosno izbjegavanjem Stožera civilne zaštite da Hrvatsku podijeli u regije i time spasi turističku sezonu u onim županijama koje imaju povoljnu epidemiološku situaciju. Tu prvenstveno mislim na Primorsko-goransku i Istarsku županiju koje broje daleko najviše turista u Hrvatskoj te uz sve to imaju itekako povoljnu situaciju s korona virusom.

Moramo zadržati ove dobre turističke brojke, odnosno brinuti o egzistenciji mnogih obitelji, poduzetnika koji ovise o turizmu, ali i o proračunu naših gradova, županija i same države. Ne moram niti govoriti koliko problema imaju građani Primorsko-goranske i Istarske županije koji rade u susjednim zemljama, i dnevno ili tjedno odlaze u Italiju ili Sloveniju.

Zašto se nove mjere Stožera odnose na cijelu Hrvatsku, odnosno zašto naši poduzetnici moraju snositi posljedice loše epidemiološke situacije u Splitsko-dalmatinskoj županiji?!

Stoga od Vlade i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske tražim da žurno Hrvatsku podijele u epidemiološke regije, odnosno zelenu, narančastu i crvenu regiju što bi bila jasna poruka ostalim zemljama, pogotovo onima o kojima ovisi naš turizam. Isto tako tražim da se mjere određuju po regijama, a ne linearno za sve županije.

Više nemamo vremena, odluke se moraju donijeti što prije! – poručio je opatijski gradonačelnik, Ivo Dujmić.

D.G.