Gradonačelnica Malog Lošinja: “Mrtvaška nema veze s Jadrankom i prenamjenom zemljišta!”

Što će biti s projektom luke Mrtvaška, za koju građani Ilovika tvrde da im zagorčava život i prijavljuju je institucijama EU zbog sumnje u korupciju? Gradonačelnica Malog Lošinja Ana Kučić tvrdi da korupcije nema i kaže da je riječ o projektu koji je važan za cijeli otok Lošinj i za druge sjevernojadranske otoke.

Na luku će se nadovezati državna cesta vrijedna 150 milijuna kuna, koju će financirati država.

Je li upravo cesta ključ projekta, odnosno je li u pozadini projekta upravo želja za izgradnjom infrastrukture i prenamjenom negrađevinskog i neplodnog zemljišta na jugu otoka u skupe građevinske terene?

– To demantiram, GUP se može mijenjati samo na županijskoj razni, a to se čini vrlo rijetko i samo ako je postojeće građevinsko zemljište privedeno svrsi – odgovara Kučić.

Podršku projektu dale su i stranke vladajuće koalicije u Gradskom vijeću, a gradonačelnica odbacuje tvrdnju da je Grad pokušao dati otkaz svojoj djelatnici, inače čelnici HSLS-a, zbog toga što ta stranka ne podržava projekt. – Te dvije stvari nemaju veze, mi smo samo pokrenuli disciplinski proces protiv gospođe Fuks, poštujemo odluku suda i ona je vraćena na posao.

Kučić demantira i tezu da je projekt Mrtvaška povezan s interesima hotelske kuće Jadranka, koju kontroliraju obitelji Filipović i Perenčević, a čiji je član Mihajlo Perenčević završio pod britanskim sankcijama zbog svojih ruskih veza. Uvjerena je da će dijalogom riješiti nesporazum s Ilovčanima i tvrdi da ne postoji nikakva šansa da Europska unija odustane od projekta, piše N1.

Z.G.