Gradnja hotela uz lungomare podignula buru u Puli

Najavljena gradnja hotela s 5 zvjezdica i 7 katova na popularnom šetalištu uz more podignula je pravu buru u Puli i uzdrmala gradsku vlast. Treba li gradu još jedan golemi hotel ili ne, te je li lungomare prava lokacija za to? Reakcije ne prestaju.

Na 150 metara uz more, uz pulsku šetnicu, investitor, srpski milijarder i medijski magnat želi izgraditi hotel vrijedan pola milijarde kuna. Urbanistički plan predviđa hotel.

– Hotel Valkane, mi se iskreno nadamo bit će završen u naredne 3 do 4 godine. Nema govora o sječi šume, o devastaciji lungomare ili bilo čega što je visokovrijedno. Naprotiv, da se rupa koja je nekad iskorištena vrati u funkciju – poručuje Zoran Kostić, voditelj projekta “Hotel Valkane”.

Pulski gradski vijećnici uglavnom se ne protive, osim onih iz Možemo.

– ‘Možemo’ je već pokrenulo treće izmjene urbanističkoga plana uređenja Lungomare koje mogu maknuti hotel ili smanjiti gabarite hotela – kazala je za HRT predsjednica Gradskog vijeća Pule Dušica Radojčić (Možemo).

Većina građana hotelu se baš i ne raduje

– Nije da ne treba, nego možda ne na ovome mjestu, evo, možda bi radije da se napravi neki sportski centar, da se iskoristi malo bolje, napravi bolji stadion, nego da se gradi još jedan hotel ovdje. Samo je malo prevelik, taj hotel, za moj pojam ona dva kata gornja ne bi trebala stršat preko ove šumice, neki su od komentara Puljana.

Gradonačelnik hotelu daje palac gore

– To je jedan odličan razvojni projekt, prvi hotel s 5 zvjezdica koji je ekološki održiv, neće dirati i rušiti stabla u šumi i ima sve predispozicije da bude nova i razvojna točka u gradu Puli i očuva prostor u kojemu jesmo – poručio je gradonačelnik Filip Zoričić.

‘Možemo’ ustraje na referendumu o gradnji hotela. Upozoravaju da je cijeli taj dio pulskog priobalja privatiziran na mutan način te pozivaju državne institucije na rad.

Sad je sve pitanje vremena. Hoće li se prije održati referendum na kojemu bi možda građani rekli NE hotelu ili će investitor dobiti lokacijsku i građevinsku dozvolu i početi ga graditi?

Z.G.