Građani upozoravaju na novootkrivene “namjerne nezakonitosti” u izdavanju građevinske dozvole za plažu u Makarskoj

MAKARSKA – Inicijativa Javno je dobro, uputila je otvoreno pismo o, kako kažu novootkrivenim, namjernim nezakonitostima u izdavanju građevinske dozvole za plažu Romana u Makarskoj, zbog krivog razvrstavanja grdnje plaže u 2b umjesto u 2a na Građevinskoj dozvoli. Za sve optužuju Dragana Srzića i to, kako tvrde, uz već otkriven nedostatak prethodno iskazanog pravnog interesa za građenje na pomorskom dobru.

Pismo iz ove inicijative prenosimo u cijelosti:

“Obzirom da nismo imali uvid u projektnu dokumentaciju, kao i da još uvijek nije javno objavljen čitav sadržaj dokumentacije uz lokacijsku i građevinsku dozvolu, makar smo dio tražili pred više od godinu dana, nepravilnosti ‘spoznajemo’ na kapaljku. Osim lažiranog pravnog interesa na građevinskoj dozvoli, došlo je i do krivog razvrstavanja objekta – plaže.

U građevinskoj dozvoli je navedena klasa 2b, a ne klasa 2a, kako je Zakonom o gradnji Članak 4. propisano.

Makar smo više puta, razne institucije tražili Rješenje ministarstva zaštite okoliša, još uvijek ga nismo dobili, međutim, pronašli smo ga 6.4.2022 u Mapi 3. Građevinski projekt konstrukcije  – GRAĐEVINA – UREĐENJE OBALNOG POJASA S PLAŽOM I PRATEĆIM SADRŽAJIMA, PREDIO ZAPADNO OD AUTO-KAMPA DALMACIJA, MAKARSKA.

Rješenje je sastavni dio lokacijske dozvole, a jasno pokazuje da je za navedeni objekt rađena Ocjena o potrebi izrade studije, koju smo odavno dobili, ali bez grafičkih priloga.

U istoj mapi pronašli smo i Posebne uvjete zaštite prirode. Oba dokumenta prilažemo ovom e-mailu. Osim prvih listova Lokacijske dozvole, slučajno pronađenih u 3. mapi Glavnog projekta još uvijek nismo dobili njenu pripadajuću dokumentaciju, a koja je sva navedena kao njen sastavni dio.

Obzirom da je u samoj Lokacijskoj navedeno Rješenje Ministarstva okoliša jasno je da se OPUO postupak radio, i da nikakva interpretacija ne može opravdati krivu klasifikaciju objekta u 2b, umjesto u 2a, po Članku 4. ZOGa.

No pitanje je zašto bi to bila važna i očigledna i namjerna greška referenta tj. tadašnjeg voditelja Upravnog odjela za prostorno Grada Makarske Dragana Srzića, dipl.ing.arh.?

Zakon o građenju u Članku 107. propisuje da se za građevinu razvrstanu u 2.a skupinu MORA OBAVIJESTITI JAVNOST I ZAINTERESIRANA JAVNOST O PODNESENOM ZAHTJEVU ZA IZDAVANJE GRAĐEVINSKE DOZVOLE, što je krivom klasifikacijom izbjegnuto.

Potpuno skrivanje svih radnji pri izdavanju Lokacijske dozvole vidi se i na strani 4. Lokacijske gdje jasno piše kako nikom nije pokazan sam projekt, a gdje se navode stvarna prava makar je posve jasno da se radi o građenju na pomorskom dobru gdje se stvarna prava ne mogu ostvarivati, niti postoje vlasnici.

Tu ideju skrivanja izgradnje na pomorskom dobru od Lokacijske su kroz krivu klasifikaciju objekta u 2b na Građevinskoj do kraja proveli u 1. stupnju, a nakon toga se pri nadzoru zakonitosti pozvali u 2. stupnju na interes RH objašnjen potpuno suprotno stvarnim interesima RH koji su zasigurno najvažniji, otkrivanja korupcije i kriminala.

Zbog svega navedenog ova Građevinska dozvola mora biti poništena, a svi dionici u nezakonitim radnjama istraženi. Koncesijski natječaj za izgradnju plaže temeljem ovako nezakonitog dokumenta treba biti obustavljen”, stoji u otvorenom pismu kojeg potpisuje inicijativa Javno je dobro.

D.G.