Građani se žale: "Turistička pristojba u Splitsko-dalmatinskoj županiji se naplaćuje ilegalno" - Županija: "Mi imamo 16 gradova i 39 općina..."

SPLIT - U našu redakciju pristiglo je više žalbi građana da se od 1. siječnja ove godine u Trogiru, Splitu i drugim turističkim mjestima u Splitsko dalmatinskoj županiji snavodno protuzakonito naplaćuje turistička pristojba u visini većoj od 1.33 eur (Trogir čak 2.65 eur, Split 2.00 eur itd.).

"Odluku donijeli skoro tri mjeseca izvan zakonskog roka"

Prema pojašnjenju jednog od građana, Splitsko-dalmatinska županija je odluku o visini priszojbe donijela skoro tri mjeseca izvan zakonskog roka, 25.4.2023. iako je prema zakonu odluka morala biti donesena do 31.1.2023.

- Konzultirali smo se s nekoliko odvjetnika koji su nam potvrdili da je takva odluka nevaljana i ne bi smjela proizvoditi učinke jer je donesena protivno vrlo jasnoj odredbi zakona o roku donošenja i objave pa bi za sve općine i gradove trebalo primjeniti najmanji iznos pristojbe, znači 1.33 eur - kaže jedna čitateljica i upozorava na Zakon.

Članak 15. stavak 3. Zakona o turističkoj pristojbi jasno propisuje sljedeće: (3) Odluka o visini turističke pristojbe iz stavka 1. ovoga članka mora se donijeti i objaviti na mrežnim stranicama županije odnosno Grada Zagreba do 31. siječnja tekuće godine za sljedeću godinu.

Na web stranicama županije i u samoj odluci jasno je naveden datum 25.4.2023. znači nesporno se radi o skoro tri mjeseca od isteka zakonskog roka.

Županija: "Odluka je predložena na dnevni red u zakonskom roku, ali..."

Upravo smo zbog ovoga poslali upit Splitsko-dalmatinskoj županiji. Uskoro nam je stigao odgovor iz Upravnog odjela za turizam, pomorstvo i promet, kojeg prenosimo u cijelosti:  

"Odluka o visini turističke pristojbe na području Splitsko-dalmatinske županije za 2024. godinu predložena je na dnevni red Županijske skupštine Splitsko dalmatinske županije u zakonskom roku, odnosno u IV. tromjesečju 2022. godine.

Kako su pojedine turističke zajednice predložile znatno povećanje turističke pristojbe u odnosu na prošlogodišnje iznose, točka „Odluka o visini turističke pristojbe na području Splitsko-dalmatinske županije za 2024. godinu“ je povučena s dnevnog reda uz obrazloženje da će se tražiti dodatno pojašnjenje o razlozima povećanja pristojbe, a sve u cilju što kvalitetnije pripreme dostavljenih materijala.

Treba nadodati kako Splitsko-dalmatinska županija u svom sastavu ima 16 gradova i 39 općina te je potrebno po zaprimanju prijedloga o visini turističke pristojbe iste provjeriti i ispraviti eventualne pogreške, odnosno napraviti dokument koji bi jasno i koncizno definirao sve potrebne elemente. Taj rok se dodatno produljio budući da su bila potrebna dodatna pojašnjenja o razlozima povećanja iznosa turističke pristojbe za svaki pojedini grad/općinu.

Nakon dostavljenih obrazloženja i ažuriranja podataka u tabličnom prikazu, Odluka je usvojena.

Zaključno, smatramo važnim naglasiti kako do današnjeg dana nismo zaprimili nikakve obavijesti o nezakonitosti Odluke o visini turističke pristojbe za 2024. godinu za općine i gradove na području Splitsko-dalmatinske županije“, odgovor je iz Splitsko-dalmatinske županije.

Jurica Gašpar