Grad Rovinj dao punu podršku turističkim vodičima u nastojanju da zaštite vlastitu struku

ROVINJ – Lokalni turistički vodiči imaju ključnu ulogu u tumačenju povijesti i baštine područja na kojem djeluju, a razina njihove edukacije i kompetencije u tom smislu doseže naročito bitne razmjere ukoliko je to područje, kao što je slučaj našeg grada i naše Županije, protkano složenim povijesnim zbivanjima.

No, novim se izmjenama i dopunama Zakona o pružanju usluga u turizmu omogućava svima, da bez posebne edukacije, rade i djeluju kao turistički vodiči na čitavom prostoru Republike Hrvatske, osim na rijetkim zaštićenim lokalitetima. Hrvatska bi stoga, kao što su već učinile Grčka i Cipar, trebala zaštititi svoju baštinu i povijest.

– Grad Rovinj-Rovigno je upravo zato iskazao punu podršku prijedlozima Zajednice društva turističkih vodiča Hrvatske na izmjene i dopune Zakona o pružanju usluga u turizmu te njihovim pokušajima da istima zaštite ne samo svoju struku već i povijest i kulturnu baštinu ove zemlje – priopćili su iz Grada Rovinja.

Iskustvo lokalnog vodiča kod interpretacije i predstavljanja povijesnih značajki te duboka spoznaja tradicija i običaja stanovništva se nipošto ne može usporediti sa tek površnim znanjem kojeg o pojedinom području može steći u kratko vrijeme strani vodič, a koje bi moglo dovesti do pogrešnog tumačenja i konzekventnog iskrivljavanja povijesnih činjenica i bogate ostavštine koja krasi naš kraj.

Te su nam činjenice danas poznate zahvaljujući dugogodišnjim istraživanjima od strane povjesničara i stručnjaka, a posljednje izmjene spomenutog Zakona značile bi ne samo nepoštovanje prema njihovom predanom radu već i nepoštovanje prema našoj prošlosti ukoliko dopustimo da se ona interpretira na površan i nestručan način.

Svoje su prijedloge predstavnici Zajednice društva turističkih vodiča Hrvatske dostavili Ministarstvu turizma i sporta kao i putem platforme za e-savjetovanje.

– Nadamo se kako će Ministarstvo dostavljene prijedloge razmotriti i usvojiti na dobrobit Republike Hrvatske kao Turističke destinacije – poručili su.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

POBUNA TURISTIČKIH VODIČA Ministarstvo turizma strane vodiče bez edukacije inauguriralo u hrvatske
Dubrovački gradonačelnik dao podršku vodičima: “Ne tumače oni samo stariju povijest, već i Domovinski rat”