Grad Pula dijeli građanima stotine stabala radi pošumljavanja

PULA – Podjelom 132 stabla voćki građanima te sadnjom više desetaka stabala na javnim zelenim površinama na pulskoj Rivi, u Ulici starih statuta, Arsenalskoj, na Hidrobazi, u sklopu dječjih igrališta i sportskih terena, Grad Pula se i ove se godine pridružuje akciji „Zasadi stablo, ne budi panj!“. U sklopu ove akcije građanima će se podijeliti trogodišnje voćke i to 50  stabala maslina, 50 stabala smokvi, 20 stabala nara, 30 stabala cijepljenog lješnjaka te 32 stabla dvogodišnjeg pitomog kestena.

– Sadnjom stabala na javnim zelenim površinama i u sklopu privatnih vrtova i okućnica doprinosi se povećanju zelenog fonda grada, zaštiti i očuvanju okoliša a koje aktivnosti spadaju u prioritetne Grada Pule. Osim pozitivnog aspekta u pogledu obogaćivanja zelenog fonda u gradu, građani će moći uživati i u blagodatima plodova voćki koje će, sigurni smo, s punom pažnjom njegovati – istaknuo je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Podsjetimo, prijave za preuzimanje stabla građani grada Pule mogu dostaviti  udruzi za zaštitu okoliša “Zasadi stablo, ne budi panj!” do kraja današnjeg dana putem e-maila istarska@zasadistablonebudipanj.hr a sama sadnja planirana je u periodu od 1. do 7. ožujka 2021. godine. O svim detaljima oko preuzimanja stabla građani će na vrijeme biti obaviješteni.

I prije same sadnje od strane građana u svojim vrtovima i okućnicama, djelatnici Hortikulture Pula Herculanee će, nastavno na povoljne vremenske uvjete, započeti sa sadnjom više stabala ladonje, platane, hrasta crnike te pinija unutar zelenog pojasa na Rivi, u Ulici starih statuta, Arsenalskoj i na Hidrobazi, kao zamjenska stabla na prethodno uklonjena ili osušena stabla. Aktivnosti sadnje ukrasnih stabla nastavit će se i na drugim javnim zelenim površinama u kojima će, u sklopu akcije „Zasadi stablo, ne budi panj!“, moći aktivno sudjelovati građani. Vrijeme i lokacija sadnje najavit će se dan ranije. Navedimo da se u sklopu aktivnosti održavanja javnih zelenih površina vrše i postupanja po zahtjevima građana/stanara i upravitelja zgrada te će se, temeljem zahtjeva stanara za uklanjanje stabla budući nanosi štetu okolnoj infrastrukturi te predstavlja potencijalnu opasnost, izvršiti uklanjanje jednog stabla ladonje u Ulici Olge Ban.

Iz Grada Pule naglašavaju da su zaštita i očuvanje zelenih površina bitne odrednice u sustavu prostornog planiranja Grada Pule a njihova zastupljenost, u kontekstu praćenja stanja zelenog fonda te poduzimanja mjera za njegovim povećanjem, uobičajena aktivnost kako u planiranju tako i provedbi konkretnih aktivnosti na realizaciji.

Foto: Boris Kačan

Čak 40% površine Pule su zelene površine, značajno se smanjila emisija CO2

– Obzirom da je grad “živo tkivo” i svakodnevno se razvija, nove javne zelene površine formiraju se prilikom realizacije gradskih projekata izgradnje i održavanja i kao takve postaju sastavni dio redovnog održavanja. Samo u posljednjih desetak godina na području Pule posađeno je više tisuća stabala, grmova i trajnica, čime se značajno smanjila emisija CO2 – poručili su iz Grada Pule.

– Razvijanje svijesti o važnosti zelenila u odnosu na sveukupnu kvalitetu života, ostvarivanju ciljeva zaštite okoliša i održivog razvitka te smanjenju onečišćenja okoliša misao je vodilja tijekom provedbe raznih aktivnosti posebno u radu sa mladima i udrugama u kojem smislu je  iznimno bitna predmetna kolektivna sadnja stabala pod nazivom “Zasadi drvo, ne budi panj“. I prethodnoj se akciji Pula odazvala među prvim gradovima kojom prilikom je na javnim je zelenim površinama te zelenim površinama dječjih vrtića i  škola posađeno stotinjak stabala, a isto toliko ih je donirano sugrađanima da ih posade u sklopu svojih okućnica.

Podsjetimo i na konkretne pokazatelje koji, na razini prostornih planova, ukazuju na vrlo visoku zastupljenost zelenih i rekreacijskih površina  u usporedbi sa zastupljenosti ostalih namjena.

U odnosu na ukupnu površinu kopnenog dijela GUP-a Grada Pule, koja iznosi 3.205 ha, čak 40 %  odnosi se na zelene površine kako slijedi: oko 235 ha ili gotovo 8% čine Javne zelene površine, oko 702 ha ili 22% čine Zaštitne zelene površine te oko 340 ha ili oko 10% površine namijenjene Sportu i rekreaciji.

Navedeni pokazatelji govore u prilog opredjeljenja Grada Pule o važnosti zelenila koja značajno nadilazi preporuke zastupljenosti  određene od strane Europske komisije kao i konkretne pokazatelje na razini velikih gradova u Hrvatskoj ali i na Europskoj razini.

Temeljeno na podacima sa posljednjeg popisa na kojem je za Grad Pulu evidentirano 57.460 stanovnika  proizlazi da Javne zelene površine čine gotovo 41 m2/stanovniku te Zaštitne zelene površine oko 60 m2/stanovniku što Pulu svrstava visoko na ljestvicu gradova sa velikom zastupljenosti zelenih površina u odnosu na broj stanovnika.
Grad Pula je, osim toga, i potpisnica sporazuma o smanjivanju emisije CO2 na što zelenilo izravno utječe, uz ostale mjere – poručuju iz Grada Pule.

– Odgovornost je apsolutno na nama i drago mi je da ekološka svijest, posebno otkako su se počele događati promjene u klimi, značajno ojačala.  Moramo biti svjesni da su nam zelene površine itekako važne za zdravlje ali i općenito kvalitetu života. Briga o zelenom fondu itekako spada u prioritete – zaključno je kazao pulski gradonačelnik.

I.B.