Grad karnevala, plaža i stoljetne pomorske tradicije

Toskana, regija je vezana uz more koja se diči stoljetnom pomorskom tradicijom. Romantični grad Viareggio, poznat je po Karnevalu, ali i po kalafatima, moreplovcima i brodograditeljima.

Viareggio je slikovit toskanski gradić, smješten na obali Tirenskoga mora. Nepregledne pješčane plaže, pitoma klima i gostoljubivi domaćini čine ga pravim mamcem za turiste. Vinicio Murganti, 31 je godinu proveo na moru kao "kapo makine". Ukrcao se s 15 godina, a do danas ih je naredao 96.

Foto: Wikimedia

More je za mene bilo život, ali i velika žrtva. Kada sam plovio, na brodu smo provodili duga razdoblja. Nije kao danas. Na brodu smo ponekad provodili 3, 4 pa i 5 mjeseci. Iskrcali bismo se i nakon dva, tri dana - opet na brod - prisjeća se Vinicio.

Tijekom plovidbe odlučio je pisati dnevnik jer more mu je mnogo dalo. U njemu je zapisano sve što je radio. Podsjetnik mu je on i na teška iskustva.

- Krenuli smo s 10 tisuća tona mramora iz Južnoafričke Republike. Na našu veliku nesreću, uhvatilo nas je strašno nevrijeme. Pokušali smo se skloniti u Gvinejski zaljev kako bismo se spasili. Srećom, uspjeli smo, ali nismo se lijepo proveli. More je bilo jako uzburkano, a brod prekrcan. Sve se pregrijavalo. Jedva sam uspio ohladiti osovinski vod, bilo je ružno, ali uspjeli smo živi i zdravi stići do Genove - priča Murganti za emisiju More.

Neraskidiva veza Viareggia i mora

Neraskidiva je veza Viareggia i mora. U Muzeju pomorstva, smještenom u nekadašnjoj ribarnici ispričana je povijest grada i njegova najvrjednijeg resursa. Svaki izložak, kaže voditelj muzeja Silvio Orselli - predstavlja jedan život proveden na moru. Svaki predmet ima svoju priču i zna se točno kome je pripadao. To ovaj muzej čini jedinstvenim u svijetu.

U početku su se stanovnici ovoga područja bavili ribarstvom, no u 19. stoljeću mijenjaju kurs. Okreću se pomorstvu i gradnji jedrenjaka, priča volonter u Muzeju pomorstva Mario Pocci. Kraj je poznat po bogatim i gustim šumama borova i hrasta. Počinju se graditi jedrenjaci, sve veći i veći. U samo nekoliko godina ili desetljeća, Viareggio postaje jedan od najvažnijih brodograđevnih centara u Italiji.

Centar za istraživanje morskih sisavaca

I dalje je tako. U sklopu muzeja djeluje i CETUS. Jedan od prvih centara za istraživanje morskih sisavaca u Italiji. Nastao je prije 22 godine. U sklopu centra djeluje i utočište morskih sisavaca. Riječ je o međunarodnom projektu zaštite vrsta koje žive na ovom prostoru. Organiziraju se i vođene ture za školarce i turiste.

- PELAGOS postoji desetak godina. Pokriva područje od oko sto tisuća kilometara četvornih te djeluje na obalama Italije, Francuske i Kneževine Monako. Na ovom velikom području živi osam vrsta. Nailazimo na ulješure, kitove perajare i više vrsta dupina - objašnjava morski biolog Silvio Nuti.

Karnevalska kola s pramcem i krmom

Govoriti o Viareggiu, a ne spomenuti Karneval bilo bi neoprostivo. Ova manifestacija čija tradicija traje već 150 godina, jedna je od najvećih takve vrste na svijetu.

- Snažna je veza karnevala i mora - kaže Andrea Mazzi iz Zaklade Carnevale di Viareggio - jer su prvi graditelji kola, s kraja 19. i početka 20. stoljeća bili upravo brodograditelji, kalafati i brodostolari. I danas kola imaju pramac i krmu.

Uz karneval, pješčane plaže i secesijsku arhitekturu te pomorsku baštinu, Viareggio vrijedi posjetiti i zbog odlične, a jednostavne kuhinje i bogate ponude na lokalnoj ribarnici.

I.G.