Grad Crikvenica neovlašteno zaustavio europski projekt dogradnje crikveničke luke – Radovi se nastavljaju

CRIKVENICA – Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije poništio je rješenje o privremenoj obustavi radova na projektu dogradnje luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luke Crikvenica u ljetnim mjesecima. Naime, Upravni odjel za komunalni sustav, prostorno uređenje, zaštitu okoliša i imovinu Grada Crikvenice posljednji je put usvojilo Odluku o privremenoj zabrani izvođenja i ograničavanja radova još 2014., a koja se prema Zakonu o gradnji mora donositi svake za iduću godinu. Drugim riječima, rješenje za 2020. godinu ne postoji, po čemu je ovogodišnja odluka Grada bila neutemeljena.

– Županijska lučka uprava Crikvenica uskoro nastavlja s radovima koji će se u idućim tjednima veći dio vremena izvoditi ispod površine mora. Konkretno, naši su sljedeći koraci uređenje podmorskog nasipa te preslagivanje blokova, pri čemu ćemo na prvo mjesto staviti sigurnost šetača i kupača na obližnjem kupalištu te voditi brigu o tome da se sve turističke aktivnosti nastave nesmetano odvijati. Drugim riječima, svjesni smo situacije i izazova koje je prouzročila pandemija korona virusa te važnosti očuvanja lokalnog gospodarstva i turizma, zbog čega će se i prilagoditi dinamika izvođenja radova sve do kraja turističke sezone – istaknuo je ravnatelj Županijske lučke uprave Crikvenica Mario Kružić.

Izvođač radova još je krajem lipnja (Zajednica ponuditelja koju čine Izgradnja d.o.o. iz Crikvenice, BSK commerce d.o.o. iz Rijeke i DSS obrt za izgradnju hidrograđevinskih objekata i podvodne radove iz Crikvenice) uputio Gradu Crikvenici zahtjev za produženjem roka izvođenja radova za vrijeme turističke sezone. Grad je zahtjev odbio, navodeći kako se na taj način dovodi u pitanje crikvenička turistička sezona, istovremeno ugrožavajući cjelokupni projekt koji je od velikog značaja i za sam grad i njegove stanovnike. Radovi se sada nastavljaju, a očekivana finalizacija projekta je polovicom iduće godine.

Realizacijom projekta Dogradnja luke otvorene za javni promet županijskog značaja – luke Crikvenica stvorit će se preduvjeti za povećanje kvalitete prijevoza putnika na cjelogodišnjoj liniji Crikvenica – Šilo na Krku, te za redovno i sigurno obavljanje pomorskog prometa, što je i glavni cilj projekta, izvijestili su iz Županijske lučke uprave Crikvenica.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

FOTO/VIDEO Luka Crikvenica poprima novu vizuru