GOTOVO JE Hrvati bi već do kraja godine u SAD mogli putovati bez vize

Ministar unutarnjih poslova Davora Božinović sastao se s predstavnicima SAD-a koji su od 12. do 18. rujna u evaluacijskom posjetu Hrvatskoj za ulazak u američki Program izuzeća od viza. Hrvatska je uz Rumunjsku, Bugarsku i Cipar jedina članica EU-a kojoj SAD još nije ukinuo vize. No čini se da je tome došao kraj.

Do kraja američke fiskalne godine trebala bi biti donesena odluka o ulasku Hrvatske u američki Program izuzeća od viza, no prema onome što je izvijestio MUP, hrvatski građani bi bez viza u SAD mogli putovati već do kraja ove godine.

Božinović je istaknuo kako je ovaj evaluacijski posjet, unatoč pandemiji, vrlo važan trenutak u procesu pristupanja Hrvatske Programu izuzeća od viza. Zadovoljan je intenzivnom suradnjom tijekom proteklih godina, koja je značajno pomogla Hrvatskoj da stigne do ove uznapredovale faze procesa pristupanja programu.

U MUP-u navode kako je trebalo ispuniti političke, pravne i sigurnosne preduvjete za pristupanje ovom režimu, a oni između ostalog uključuju i smanjenje stope odbijenih zahtjeva za vize na minimum (koja je tijekom 2020. spuštena ispod 3 posto) te stvaranje uvjeta za bolju suradnju na području provođenja zakona između Hrvatske i SAD-a.

Što se tiče sigurnosnih uvjeta najveći dio odnosio se na jačanje sposobnosti i osiguravanje tehničkih uvjeta za prikupljanje i analizu biometrijskih podataka putnika koji ulaze u Hrvatsku, sigurnost putnih isprava, jačanje kapaciteta za borbu protiv terorizma, razmjenu podataka o stranim terorističkim borcima i niza drugih relevantnih sigurnosnih informacija s nadležnim službama SAD-a, prije svega onima u Ministarstvu domovinske sigurnosti, a onda i FBI-u, Centru za nadzor terorista i DEA-i.

U sklopu evaluacije od 12. do 18. rujna izaslanstvo SAD-a, između ostaloga, posjetilo je Luku Dubrovnik, dubrovačku zračnu luku, granične prijelaze Karasovići i Breganu te Prihvatni centar za strance Ježevo.

Članovi američke delegacije jasno su podcrtali da je zbog viđene spremnosti i opremljenosti hrvatske policije njihov raniji optimizam za ispunjavanjem uvjeta prerastao u zadovoljstvo, navode u MUP-u.

Američka strana očekuje da bi odluka o ulasku Hrvatske u američki Program izuzeća od viza, trebala biti donesena do kraja američke fiskalne godine, odnosno do 30. rujna 2021., dok bi hrvatski građani bezvizno u SAD mogli putovati već do kraja ove godine.

K.B.