Gotovina s Plenkovićem na Maslenici: “Operacija ja završena, a ciljevi postignuti – Poginulima i ranjenima odajemo počast!”

MASLENICA – Prije 29 godina  u zoru 22. siječnja 1993. godine krenula je akcija Maslenica kojom je oslobođeno zaleđe Zadra, Novsko ždrilo, dio Velebita, hidroelektrana Peruča i prometno su povezni sjever i jug Hrvatske.

Premijer Andrej Plenković u posjeti je Zadarskoj županiji i otoku Pagu. Kod kod Spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje u Vojno-redarstvene operacije Maslenica ’93 premijer je položio vijenac. Na obilježavanju je i general Ante Gotovina.

– Na ovom mjestu u zadarskom zaleđu tada još uvijek okupirana Hrvatska postala je prohodnijom. I zato danas ovdje odajemo počast svim hrvatskim braniteljima, redarstvenicima i policajcima koji su u njoj sudjelovali, posebno onima koji su dali svoje živote. Zahvaljući njima, danas imamo svoju zemlju koja je demokratska i slobodna, razvijena članica Sjevernoatlantskog saveza i Europske unije. Još jednom u ime cijele Vlade želim zahvaliti njima i njihovim obiteljima za sve što su učinili za Hrvatsku – kazao je premijer Plenković koji je kod Spomen obilježja križa za sve poginule hrvatske branitelje položio vijenac.

https://twitter.com/AndrejPlenkovic/status/1484484997155282945?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1484484997155282945%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fpublish.twitter.com%2F%3Fquery%3Dhttps3A2F2Ftwitter.com2FAndrejPlenkovic2Fstatus2F1484484997155282945widget%3DTweet

Na obilježavanju je bio i general Ante Gotovina.

– Cilj ove ratne operacije bio je potisnuti snage agresora maksimalno u dubinu kako bi se osigurao slobodan promet širom Hrvatske, stavila u promet zračna luka Zemunik te vratila pod kontrolu brana Peruča. Operacija ja završena, a ciljevi postignuti. Imali smo 180 poginulih i više stotina teško i lakše ranjenih i tim ljudima odajemo počast. Oni su zaslužni što danas imamo suverenu državu, sigurnu zemlju i slobodno društvo – poručio je Gotovina.

Operacija Maslenica

Oslobodilačka operacija Oružanih snaga Republike Hrvatske i pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova RH, izvedena je početkom 1993. protiv vojnih snaga tzv. srpske krajine koje su s tada okupiranog dijela zadarskog područja prekidale kopnenu komunikaciju Dalmacije s ostalim dijelovima Republike Hrvatske.

Vojna je akcija planirana i izvedena u razdoblju od 6. do 27. siječnja 1993., dok su borbe na terenu počele 22. siječnja 1993. u 6 sati. Tijekom akcije hrvatski vojnici i policajci oslobodili su zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik, a naknadno je oslobođena i brana Peruća, koju su pripadnici srpskih paravojnih postrojba  neuspješno digli u zrak.

Operaciju su planirali i izveli generali Janko Bobetko, Ante Gotovina, Ante Roso, Mirko Norac i Mladen Markač. U izvedbi operacije Maslenica bile su angažirane sve grane Oružanih snaga RH, a sudjelovale su postrojbe tadašnjeg Zbornog područja Split (4. gardijska brigada “Pauci”, taktičke grupe 112. i 113., 126. brigada, 7. domobranska pukovnija, 40. inženjerijska bojna, 72. bojna VP), specijalne postrojbe MUP-a, dijelovi 9., 3., 2., i 1. gardijske brigade, dijelovi postrojbi GSHV-a, te Središnjica elektroničkog djelovanja Split, kopnene, diverzantske i pomorske snage HRM-a i eskadrila helikoptera HRZ-a.

Za vrijeme napadnih djelovanja tijekom operacije, od 22. do 25. siječnja poginulo je 13 hrvatskih branitelja, sljedeća dva dana (26. i 27. siječnja) u obrani dostignutih crta poginulo je još šest, a 70 pripadnika HV-a je ranjeno. U snažnim topničko-raketnim i tenkovskim, a povremeno i pješačko-diverzantskim, napadima velikosrpskih agresora koji su uslijedili odmah nakon “Maslenice”, do 31. ožujka 1991. broj poginulih hrvatskih branitelja popeo se na 127.

D.G.