Goste u Veli Lošinj privlači spoj ljekovite klime i medicine

Važan segment domaćeg turizma svakako je i zdravstveni. Lječilište u Velom Lošinju posljednjih je godina podignulo standard pružanja usluga u liječenju i rehabilitaciji. Planiraju i povećanje smještajnih kapaciteta, što se ugovara s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, jer sada ih je samo pet posto.

Zbog zdravstvenih usluga Kvarner je posljednjih godina posjetilo više od 200 tisuća gostiju. Spoj ljekovite klime i medicine već više od stoljeća privlače goste s plućnim bolestima u Veli Lošinj.

- U proljeće i jesen su inače za dišne bolesnike bolji rezultati liječenja i evo sad sam obavila dva tjedna terapije, preporučujem svima koji imaju problema poslije COVID-a - kaže za Regionalni Dnevnik Andrea Nejak iz Karlovca.

U Lječilište dolaze i mnogi s kožnim i bolestima mišićno-koštanog sustava.

- Preporodio sam se, imao sam upturu ahilove tetive, dosta dug oporavak. Imao sam problema prije dolaska ovdje, većina njih je otišla u ova tri tjedna - govori Antonio Domitrović iz Zagreba.

- Super je i zrak i priroda i šetnice, nemam riječi, i vrijeme, sve ide u prilog - kaže Marija Jurić iz Kumrovca.

- Kombinacija medicine s prirodnim ljekovitim činiteljima daje tu specifičnu učinkovitost kojoj naši pacijenti svjedoče. Nema alternative nego zaista fizički doći na otok Lošinj i proći taj program - ističe Renata Žugić, ravnateljica Lječilišta Veli Lošinj.

Sredstvima osnivača Primorsko-goranske županije posljednje desetljeće u lječilištu su povećani smještajni kapaciteti i izgrađen novi centar za hidroterapiju. U planu su nova ulaganja za što se očekuju i sredstva iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. S HZZO-om se nastoji ugovoriti i veći broj postelja. Od ukupno 180 ugovoreno ih je svega 12.

- Samo pet posto naših kapaciteta ugovara HZZO, mi tražimo već nekoliko godina da se taj kapcitet poveća minimalno na 30 kreveta. Znači dodatnih 18 kreveta, što zaista nije u cijelom tom segmentu zdravstvenog sustava puno - smatra Žugić.

- Tu ćemo više ulagati u specijalizaciju postojećih medicinskih djelatnika i brze veze, znači helikopterske službe, da u slučaju potrebe za brzom intervencijom možemo reagirati - kaže Dalibor Cvitković, direktor TZ-a Mali Lošinj.

S lječilištem je i počeo turistički razvoj otoka koji budućnost cjelogodišnjeg turizma vidi upravo u njegovu zdravstvenom segmentu.

I.N.