Gošća restorana u Kornatima: "Konobar mi sinoć nudio prstace, a policijsko plovilo 50 m dalje!"

Društvenim mrežama širi se status gošće koja je imala priliku, sinoć sjesti u jedan kornatski restoran, gdje se, kako kaže, naočigled policije, gostima se otvoreno nude zabranjeni prstaci!

- Sjela sinoć s gostima u restoran, jedan od mooring spotova u Nacionalnom parku Kornati. Raj na zemlji kakav je, nudi i vrhunski gastro užitak, cvrkuću brošure. Šta ćete za popit šta ćete za priidiš, e za glavno jelo preporučio bih Vam prstace. It iz forbidn bat veri dilišs. Točno ovako priča lola s Kornata. Naglasak makedonski, crnogorski, bosanski, nisam vična prepoznavanju. Toliko važna nisam da zabranim gostima da naruče što žele jesti, ali jesam barem toliko da kliknem na web inspektorata. U slast! - kaže gošća, koja je inače po struci novinar i jako dobro zna što je zabranjeno, a što ne.

Foto: Facebook / Screenshot

Jedna komentatorica savjetovala je: "Ja bi zvala policiju, ipak je to u kaznenon zakonu, članak 200. pa neka mu dođe racija"

Na to je novinarka koja je bila gošća u kornatskom restoranu, napisala.

- Promislila sam...ali nekako mi je intuicija rekla da lik sigurno ima neke veze, s obzirom da je policijsko plovilo vezano 50 m na mulu istočnije. Ne virujem da sam prva koja je ovo primijetila.

Nažalost, nije tajna da dalmatinski restorani, pogotovo otočni znaju gostima nuditi zabranjene prstace, kao i ribu koja se prodaje dok je u mrijestu ili joj je zabranjen izlov, no ovu priču nismo mogli neovisno provjeriti, pošto gošća nije navela o kojem se restoranu radi, a i, moli za anonimnost zbog vlastite sigurnosti i posla kojeg obavlja.

Inače, izlovljavanje prstaca je zabranjeno od 1995. godine, prvenstveno zbog toga što te školjke žive u šupljinama u stijenama, a krivolovci, kako bi došli do prstaca, moraju razbijati stijene, pri tome koriste teške čekiće, ali i pikamere, i pri tome uništavaju cijeli osjetljivi ekosistem i rade nepopravljivu štetu.

Foto: Arhiv

Naravno, na službenim jelovnicima nećete nigdje pronaći prstace, ali osoblje više ili manje diskretno, ovisno o tome koliko su sigurni u vas, znat će vam prišapnuti da ih ima.

Izlov i prodaja ove zaštićene školjke kažnjiv je po više zakona i to kaznenom, zakonu u morskom ribarstvu i zakonu o zaštiti prirode. Kazneni zakon, pak, predviđa novčanu kaznu ili kaznu zatvora od godine dana. Prema zakonu o morskom ribarstvu kažnjivo je već posjedovanje prstaca!

Ako znate za ovakav slučaj, molimo vas, dojavite nam ime restorana, njegovu lokaciju, snimite događaj ako možete, te svakako prijavite slučaj Državnom inspektoratu i policiji.

A na pitanje kolegici novinarki je li ovo i sama prijavila, kaže:

- Imenom i prezimenom i pomorskoj policiji i web aplikacijom drzavnom inspektoratu!

Jurica Gašpar

PROČITAJTE JOŠ:

PRSTACI Evo zašto su zakonom zabranjena delicija | | Morski HR
Prstaci su zanimljiva tema za razgovor brojnih ljudi. Od ljubitelja gastronomije koji ovog školjkaša smatraju najcjenjenijom vrstom u kulinarstvu pa do biologa, ekologa i ostalih znanstvenika koji se