Gorivo iz kravljeg izmeta za pokretanje manjih brodova

SVIJET - S ciljem razvoja održivih brodskih goriva, japanci testiraju novi oblik ukapljenog biometana za pogon manjeg LNG broda. Radi se o gorivu dobivenom iz kravljeg izmeta.

Japanski Mitsui O.S.K. Lines (MOL) priopćio je da će testirati novi oblik ukapljenog biometana (LBM) za pogon manjeg LNG broda. Radi se o naprednom obliku goriva dobivenog iz kravljeg izmeta koji je kao izvor energije kod poljoprivrednika već duže u upotrebi.

Ovaj bioplin sastoji se od oko 60 posto metana i 40 posto ugljičnog dioksida, piše The Maritime Executive.

MOL će proučavati novo gorivo u suradnji s tvrtkom Air Water koja radi na razvoju procesa za njegovu proizvodnju. Prema prvim informacijama, potvrđeno je da se LBM može bez problema transportirati, opskrbljivati i koristiti uz postojeću opremu.

Plan je testirati gorivo na MOL-ovom obalnom brodu na LNG pogon u prvoj polovici 2023. U budućnosti će ove tvrtke surađivati u razvoju niskougljičnog i dekarboniziranog pomorskog prometa.

Prema procesima koje je razvio Air Water, LBM se proizvodi skupljanjem bioplina ekstrahiranog fermentacijom metana i zatim odvajanjem metana od ugljičnog dioksida. Proces ukapljivanja omogućava smanjenje volumena za transport.

B.K.

PROČITAJTE JOŠ:

Planiraju kanalizaciju i otpadne vode s teretnih brodova pretvarati u bioplin | | Morski HR
Morska luka HaminaKotka u Finskom zaljevu pokreće inovativni ekološki projekt koji će kanalizacijske i otpadne vode s komercijalnih brodova koji plove Baltikom pretvarati u bioplin. U luci se nadaju