Golemi luksuzni kruzer uplovio je u splitsku luku

SPLIT – Još prošli tjedan prvi ovogodišnji brod MSC Cruisesa, MSC Fantasia, uplovio je u Dubrovnik, a u splitsku luku je pod zapovjedništvom kapetana Pugha Christophera jutros premijerno uplovila MSC Armonia, golemi luksuzni kruzer.

Brodski agent i predstavnik tvrtke MSC u Splitu, Antun Alfirević, za Dalmaciju Danas kazao je da je ovo početak “starog normalnog”. Otvorena je sezona i kruzeri tvrtke MSC u splitsku luku stizat će sve do 21. studenog.



– Ovo je prvo uplovljavanje MSC Armonia u splitsku luku. Još očekujemo 25 ticanja kruzera Armonia i sedam puta će doći kruzer MSC Fantasia i u studenom dva puta MSC Sinfonia. Tako da bi 21. studenog trebali zatvoriti ovu sezonu, a praktički ju danas otvaramo – rekao je Alfirević, te dodao kako svi željno iščekujemo povratak “starog normalnog”.

Jedna od novosti kompanije MSC je i da se od danas putnici mogu ukrcati i u lukama Split i Zadar.

– Dakle, danas ćemo se iz splitske luke uputiti na 7-noćno krstarenje istočnim Mediteranom uz obilazak atraktivnih destinacija: Venecije, Brindisija, Mikonosa i Pireja/Atene. Osim u Splitu, ukrcaj na istom itinereru će biti moguć i u Zadru – objašnjava Alfirević.

U odnosu na prošlu godinu, turisti imaju mogućnost više samostalno izlaziti s broda u vlastitom aranžmanu. Dakle, ne moraju nužno kupovati izlet u aranžmanu MSC-a. To je bio prošle godine jedan od glavnih uvjeta izlaska van za bilo koju osobu na tom krstarenju.

Tako da je velika stvar što sad gosti mogu slobodno šetati gradom i razgledavati sve ljepote koje nudimo, ne samo Splita nego i šire. I slapove Krke, gradove Omiš, Trogir, čak na  primjer danas imamo izlet u Međugorje. Ljudi se osjećaju slobodnije.

– Što se nošenja maski tiče, turisti prate lokalne regulative tako da u svakom momentu znaju što je na stvari u pojedinim državama i gradovima. Znaju da je Hrvatska od nedavno dosta fleksibilna po tom pitanju i da se mogu ovdje opustiti. Mislim da se u skladu s tim ponašaju.

Putnici su uglavnom iz Europske unije. Ima dosta Talijana, Francuza, Engleza i Britanaca. Iz trećih zemalja nešto malo manje. Uglavnom za sad su europski gosti njih negdje oko 1 400 na kruzeru MSC Armonia.

Za Amerikance možemo kazati da su vrlo zahtjevno tržište, ali su i vrlo dobri potrošači.

MSC Armonia će u Splitu boraviti do kasnih popodnevnih sati te će u 18 sati zaploviti prema Veneciji.

Z.G.