GODINE NEODRŽAVANJA Zakazao omiški most na Cetini – Nije se mogao otvoriti

OMIŠ – Noćas je most preko Cetine u Omišu bio zatvoren zbog redovnog održavanja Hrvatskih cesta. Njihovi stručnjaci morali su ustanoviti u kakvom je stanju most, osobito njegov mehanizam koji omogućuje da se most u slučaju potrebe otvori.

No, naišli su na probleme već u trenutku kada su most pokušali otvoriti. Zbog toga se među građanima Omiša pojavila bojazan da se most neće lako moći vratiti u prvobitno stanje.

Glasnogovornica Hrvatskih cesta Tamara Pajić, rekla je za Dalmaciju danas da “građani mogu biti morni”.

– Sve je vraćeno u prvobitno stanje. Na mostu nije odreagirao glavni mehanizam. Most se sastoji od dva dijela; od malog i glavnog mosta. Mali most nije odreagirao pa se do glavnog mosta nije došlo.

Danas se radi istraživanje zašto nije reagirao, odnosno u čemu je bio problem. Nakon toga ponovno će se napraviti test, a vrijeme testiranja će se pravovremeno najaviti.

Sada promet preko mosta normalno funkcionira – kazala je Tamara Paić.

Za razliku od drugih mostova, poput Čiovskog koji se diže u zrak, segmenti Omiškog mosta se pomiču bočno. Poznato je da održavanje mosta nije rađeno cijelo desetljeće i pojavile su se pretpostavke da se Omiški most nakon otvaranja više neće moći zatvoriti. U noćašnjem testiranju ustanovilo se da se nije uspio ni otvoriti.

I.B.