Godine 1472. na današnji dan umro je graditelj dubrovačkih tvrđava Minčete i Bokara

U svojoj rodnoj Italiji, u Firenci 7. listopada umro je talijanski graditelj i kipar koji je dao veliki obol u izgradnji dubrovačkih tvrđava, ponajviše Minčete i Bokara. Rukovodio je njihovom predgradnjom, što je, pogotovo u to vrijeme, bio izazovan zadatak i zahtjevan posao.

Michele di Bartolomeo Michelozzi, poznat kao Michelozzo (Firenca, 1396. – Firenca, 7. listopada 1472.), bio je talijanski kipar i arhitekt. Zajedno s Masolinom da Panicaleom i Lorenzom Ghibertijem odigrao je temeljnu ulogu u širenju renesansnog jezika. Volio je gotičku kulturu, ali ju je ispravljao i preslagivao prema novim načelima, usvajajući u svojoj arhitekturi Brunelleschian module izvedene iz proučavanja drevnih, ali izglađujući ekstremne točke, metodu koju je kasnije preuzeo Giuliano da Maiano i Giuliano da Sangallo. Njegove arhitektonske kreacije, u većoj mjeri od Albertijevih, bile su polazište za sve naknadne kreacije.

Foto: Wikimedia

Zanat je ‘ispekao’ od znamenitih graditelja: Ghibertija i Donatella, a njegov je rad mješavina rimskog i toskanskog utjecaja. Bio je svakako jedan od glavnih majstora firentinske renesanse. Osim u Gradu radio je i u Stonu u poslovima njegova utvrđivanja, a nakon eksplozije baruta 1463.godine u Kneževom dvoru su upravo prema njegovim nacrtima izvedene renesansne arkade u prizemlju, piše DUList.

A.B.