Globus na dnu mora ispred Šibenika u svijet šalje snažnu poruku

ŠIBENIK – Danas je “Dan Planeta Zemlje”, a Šibenčani su odlučili poslati snažnu poruku u svijet. Instalaciju koja predstavlja planet Zemlju, postavili su ispred kamere na dnu mora, a s globusa vrišti snažna poruka “SOS, SAVE OUR SEA!” ili poziv u pomoć – spasite naše more!

– Instalaciju koju sam napravio u lipnju 2019. za vrijeme Svjetskog prvenstva u jedrenju, a koje je organizirao moj Jedriličarski klub Val, sada ćemo zaroniti u more. Postavljanjem instalacije želimo upozoriti na zagađenja mora i oceana, i devastaciju ribljeg fonda – kazuje za Morski HR njen autor, Zoran Lučić Luca.

Foto: Zoran Luca Lučić

– Do sad je instalacija bila ispred Muzeja grada Šibenika, kraj rive gdje pristaju jedriličari, a namjena joj je bila da se u njoj skupljaju plastične boce. Jer jedriličari piju iz plastičnih boca – pojašnjava Lučić praktičnu namjenu svog globusa.

Foto: Zoran Luca Lučić

– Jedne godine sam se pojavio s instalacijom pingvina i polarnog medvjeda izmeđukojih pliva plastična ambalaža. Ako su pingvin s južnog i medvjed sa sjevernog pola tako blizu jedan drugom s plastikom, onda je problem u prostoru – pojašnjava nam Lučić smisao jedne od brojnih instalacija posvećenih Majci Zemlji.

Globus putuje i on je više puta bio dio različitih performansa koji je upućivao na probleme našeg Planeta.

Foto: Zoran Luca Lučić

– Zemlja će na dnu mora biti osvjetljenja i vidjet će se uživo. Bit će pod morem godinu dana. Vadimo je sljedeće godine na isti dan – pojašnjava autor instalacije.

Foto: Zoran Luca Lučić

– Instalacija je na dubini od 8 metara a ispred podvodne kamere instituta Ruđer Bošković na Martinskoj. Mjesto i vrijeme postavljanje instalacije nije slučajno odabrano. Podvodna kamera na Martinskoj postavljena je zbog proučavanja i brojanja ribe u normalnim uvjetima, a postavljanjem podvodne instalacije SOS SAVE OUR SEA, promatranje ribe vršit će se i dalje ali ovaj put sa utjecajem potopljenog objekta na njihov život i navike. Samo postavljanje instalacije moći će se pratiti u živo na podvodnoj kameri Martinska – prethodno je poručio Luca.

Autor projekta i instalacije je Zoran Lučić Luca, a organizatori su: TZ grada Šibenika, JK Val Šibenik, Upravni odjel za zaštitu okoliša i komunalne poslove Šibensko- kninske županije i institut Ruđer Bošković. Tehnička podrška ronilački centar “Mediterraneo-sub Krapanj i ronilački klub “Roniti se mora Šibenik ” i Gradski Parking Šibenik.

D.G.