Globalno vijeće za održivi turizam izrađuje novu ocjenu održivosti za Dubrovnik

DUBROVNIK - U sklopu sveobuhvatnog gradskog projekta Poštujmo Grad, Globalno vijeće za održivi turizam (GSTC) u Dubrovniku provodi drugu fazu procjene odredišta čime se nastavlja uspješna suradnja između Grada i ovog neovisnog međunarodnog tijela čija je uloga promicanje razvoja održivog turizma.

Tim povodom u Dubrovniku boravi direktor Mediteranske regije GSTC-a Ioannis Pappas. Uz stručnu podršku djelatnika Grada Dubrovnika i Dubrovačke razvojne agencije DURA, u periodu od 3. do 5. travnja 2023. godine, direktor Pappas obavit će niz sastanaka i radionica s nositeljima turističkih aktivnosti i različitim ključnim sudionicima iz javnog i privatnog sektora, nacionalne i lokalne uprave, nevladinih organizacija i sveučilišnih ustanova te obići brojne lokacije na gradskom području koje uz povijesnu jezgru i kontaktnu zonu, između ostalih, uključuju i posjet kompleksu TUP-a, gradilištu Lapadske obale te lokaciji novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Foto: Grad Dubrovnik

Dubrovnik je prva jedinica lokalne samouprave za koju će GSTC provesti novu ocjenu održivosti, odnosno cjelovitu procjenu stanja održivosti destinacije u odnosu na prethodno izvješće,  i to temeljem UN-ovih kriterija održivosti i destinacijskog menadžmenta.

GSTC je u studenom i prosincu 2019. godine proveo ocjenu odredišta, usko surađujući s Turističkom zajednicom grada Dubrovnika i Dubrovačkom razvojnom agencijom, a završno izvješće održivosti destinacije predstavljeno je u lipnju 2020. godine.

Na skali GSTC-a kojom se procjenjuje ukupna izvedba destinacije u održivosti, Grad Dubrovnik je tada ostvario 70 posto. Uz Plan upravljanja zaštićenom spomeničkom cjelinom grada Dubrovnika, nova ocjena bit će još jedan vrijedan dokument na kojem će se temeljiti daljnji koraci u upravljanju destinacijom s ciljem postizanja još većeg stupnja održivosti, objavljeno je na stranicama Grada.

A.B.