Gibraltar ponovno otvara Luku Rock, nakon izlijevanja goriva s broda

Vlasti Gibraltara izvijestile su ovaj tjedan da će se luka Rock ponovno otvoriti, nakon što je, u skladu s propisima, sanirana većina izlivene nafte s oštećenog broda koji se prošlog tjedna sudario u području zaljeva.

Vlada je izjavila da se očekuje nastavak određenih lučkih operacija u srijedu navečer kao dio ponovnog otvaranja. Spomenuto je također da je izvanredni status incidenta ukinut jer je većina goriva iz broda izvučena.

Naime, plovilo se nasukalo u plićaku nakon što se 29. kolovoza sudarilo s drugim brodom, što je izazvalo ogroman strah od velikog izlijevanja nafte, piše Marine Insight.

U četvrtak je nepoznata količina loživog ulja navodno iscurila iz broda, uzrokujući mrlju. Od tad timovi nastoje očistiti područje i ukloniti ulje s plovila i mora.

Na tom području zabranjen je ribolov. Na nekoliko plaža Gibraltara i jednoj u Španjolskoj privremeno nije dopušteno kupanje.

Ipak, vlasti Gibraltara izvijestile su u srijedu da nema bojazni jer količina nafte koja je stigla do obale je zanemariva. Poduzete su operacije uklanjanja ostatka goriva i ostalih materijala s broda.

Gibraltar je spomenuo da je OS 35 registriran u Tuvaluu bio natovaren s oko 250 tona dizela. Čak i nakon početnog izlijevanja, brod od 178 metara još uvijek je imao oko 183 tone loživog ulja i približno 27 tona maziva u spremnicima.

Brod je bio natovaren čeličnim šipkama kad se sudario s LNG prijevoznikom. Drugo plovilo pretrpjelo je neznatnu štetu. U sudaru nasreću nitko nije zadobio ozljede.

Gibraltar je inače poznati britanski teritorij na južnom vrhu Iberijskog poluotoka. To je prometna luka za opskrbu gorivom i otpremu.