Gdje su inspekcije i tko će odgovarati za učestale ekološke incidente u Vranjicu?

VRANJIC – Ekološki incidenti u Vranjicu nižu se iz mjeseca u mjesec i za njih još nitko nije odgovarao, a pitanje je i hoće li. U Građanskoj inicijativi “Mjesto koje hoće živjeti” zbog toga su ogorčeni, i zasad čine jedino što mogu zbog onečišćenja mora i okoliša neumorno zovu inspekcije.

Zabijelila je petoga prosinca vatrogasna pjena more u Vranjicu. Mještanima je rečeno kako pjena nije opasna za okoliš.

– Kemijski je sastav, što samim time znači da nije dobar za okoliš – objašnjava za HRT Martina Grgić Vukić, iz građanske inicijative “Mjesto koje hoće živjeti”.

Krajem studenoga vranjičke su brodice plivale u nafti. Lučka kapetanija zaključila je, kaže naša sugovornica, kako nije do čovjeka, već je nafta stigla otpadnim vodama.

– Inspekcijskim uviđajem utvrdili su da nije onečišćenje došlo tim putem, što znači da, opet je došlo na naše kako je ljudski faktor u pitanju, istaknula je Grgić Vukić.

Samo u posljednja četiri mjeseca, koliko djeluju, Građanska inicijativa uputila je više od 40 dopisa različitim institucijama, bili su i na nekoliko sastanaka. I svi im kažu kako ih razumiju, tapšaju ih po ramenu, padne i pokoje obećanje, no krivci još nisu ni imenovani, a kamoli kažnjeni.

– Inspektorati su nam obećali da će riješiti situaciju, ali nažalost, mi ne vidimo nikakva trenutačna rješenja. Znači, sve je isto, govori Ivan Milišić, GI “Mjesto koje hoće živjeti”.

A ne bi trebalo biti. Zbog djece, zbog zdravlja.

– Igramo se mačke i miša s inspektorima i nadležnim institucijama. Svi prebacivaju krivnju, od svih dobivamo jedan te isti odgovor, a to je da je počinitelj nepoznat – govori Grgić Vukić.

Pa čak i kad su prekršaji oku vidljivi i događaju se stalno, kao što je, kažu, slučaj s obližnjim brodogradilištem.

– Iako je Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture stavilo zabranu, znači nitko ne smije unutra biti ni radit. Ljudi se kreću, ulaze po brodovima, radi se, oprema se – ističe Ivana Ćubelić, Građanska inicijativa “Mjesto koje hoće živjeti”.

U mjestu onečišćenom azbestom, i tko još zna čime, isfrustrirani, su, kažu, ali ne i obeshrabreni, tek su počeli. Ako ih hrvatske institucije ne shvaćaju ozbiljno, obratit će se, ističu, onima u Bruxellesu.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

Stanovništvo Vranjica: “Vatrogasna pjena nije bezopasna, ne umanjujte katastrofu!”
VIDEO More u Vranjicu prekriveno naftom: “Ovo je prostor ogromnog zagađenja”
U uvali kod Stobreča naftna mrlja – Širi se smrad goriva
Novi ekološki incident u Vranjicu: “Pod okriljem noći, nepoznat netko”
VRANJIČANIMA PREKIPJELO Najavljen prosvjed brodicama i zatvaranje sjeverne luke u Splitu
ZAVRŠENO ISTRAŽIVANJE PROJEKTA PEPSEA Otkriveno da je živa u Kaštelanskom zaljevu najveći problem!
POBUNA U VRANJICU “Ovako ne izgleda samo morska površina već i naši automobili i kućni pragovi!”