Gašpar na N1 o protupožarnoj sezoni: “Uvijek je jeftinije spriječiti požar nego ga gasiti”

Glavni urednik portala Morski HR Jurica Gašpar, gostujući u programu N1 televizije opisao je kakva je situacija na Jadranu nakon požara na Čiovu te općenito uoči požarne sezone.

Požar na Čiovu je, tako barem vjeruju u policiji, podmetnut, no to se zaista ne događa tako često kao što ljudi misle. Najčešće se požari šire zahvaljujući nemaru i neopreznosti, poput bačenog opuška ili prazne staklene boce, pojašnjava Gašpar.

Kultiviranje krša i održavanje šuma spriječavaju požare

– Jako je problematičan prostor koji nije održavan, često se traži više opreme, više ljudi. Toga sad čak i ima – nakon one tragedije na Kornatima uložilo se u kanadere, a nakon što je požar došao nadomak Splita organiziran je i centar u Divuljama, dronovi itd. Sad moramo raditi na pripremi i održavanju – kaže Gašpar te ističe Nacionalni park Mljet kao primjer dobrog održavanja šumskih požarnih puteva.

– Jako je važno održavati i gdje god je to moguće obrađivati poljoprivredne i šumske terene. U tom pogledu je jako dobro ovo što se događa na jugu i na Pelješcu gdje niče sve više maslinika i vinograda, a što zahtijeva krčenje makije i kultiviranje tla. Samim time što se prorijedi raslinje, vatri se onemogućuje da se širi – objašnjava Gašpar.

Zašto je u Istri manje požara?

Objasnio je i zašto se rijetko događaju požari u Istri, a često u Dalmaciji.

– Prvi razlog je klimatološki i vegetacijski, ima više kiše kroz godine, ali velika je razlika i u sređenosti katastarskih čestica – veliki broj usitnjenih katastarskih čestica tjera one koji su u vlasništvu da ih zapravo ne održavaju – zaključuje Gašpar za N1 te vjeruje kako Hrvatsku ipak ne čeka razorna požarna sezona.

D.G.