Francuz preživio 16 sati unutar prevrnute jedrilice u Atlantskom oceanu

Spasioci su locirali prevrnutu jedrilicu u rano predvečerje ali zbog uzburkanog mora nisu mogli reagirati odmah, već čekati do jutra, kako bi oslobodili čovjeka iz nje.

62-godišnji Francuz preživio je 16 sati unutar svoje prevrnute jedrilice u Atlantskom oceanu prije nego što su ga spasili ronioci španjolske obalne straže u, kako su opisali, operaciji "na granici nemogućeg", piše The Guardian.

Obalna straža je objavila da je 12-metarska jedrilica 'Jeanne Solo Sailor' poslala signal za pomoć u 20.23 sati u ponedjeljak, 14 milja od otočja Sisargas kod španjolske sjeverozapadne regije Galicije. Podaci praćenja pokazuju da je isplovila iz portugalske prijestolnice Lisabona u nedjelju ujutro.

Dok je spasilački brod s pet ronilaca isplovljavao, jedan od tri helikoptera poslana da pomognu u potrazi, pronašao je prevrnuto plovilo taman u trenutku zalaska sunca. Čovjek unutra, koji nije imenovan, reagirao je na njihovo lupanje po trupu plovila, kucanjem iznutra.

Budući da je more bilo previše nemirno za pokušaj spašavanja, obalna straža je pričvrstila balone za uzgon na trup broda kako bi spriječila daljnje potonuće i čekala do jutra.

Dva ronioca doplivala su ispod broda kako bi pokušali osloboditi čovjeka, kojeg su pronašli u neoprenskom odijelu.

Helikopterom je prebačen na sigurno i odveden u bolnicu, te je vrlo brzo po primitku i otpušten bez ikakvih ozbiljnih ozljeda.

I.G.