FOTO Završena hitna intervencija na splitskom baroknom bedemu Cornaro

SPLIT - Na pojedinim dijelovima koji su bili nestabilni i prijetili urušavanjem postojeći kameni ulomci su očišćeni od invazivnog korijenja i učvršćeni bez dopuna i rekonstrukcija.

Bedem Cornaro fortifikacijski je objekt u Splitu. Građen je od 1661. do 1664. godine i nosi ime po mletačkoj obitelji Cornaro.

Bastion Cornaro središnji je, sjeverni i danas najbolje sačuvani splitski barokni bastion, izgrađen prvi unutar sustava baroknih fortifikacija koji se u Splitu gradi početkom 17. stoljeća.

Projektant splitskih baroknih fortifikacija je mletački inženjer Innocentio Conti. Gradnja bastiona Cornaro započela je 1661. za vladavine providura Andree Cornera, a završena 1664. za providura Girolama Contarinia.

Danas je bastion Cornaro u potpunosti vidljiv u tlocrtu grada, a dobro su očuvani i kameni plašt (dijelom obnovljen početkom 2017.) te zemljani nasip u unutrašnjosti bastiona.

Zgrada Galerije umjetnina izgrađena je unutar baroknog bastiona Cornaro 1792. prema projektu Petra Kurira kao najstarija bolnica u Splitu.

I.G.