FOTO Zaron do olupine broda Metković

LOKVA ROGOZNICA – Jedna od ronilačkih lokacija do koje je moguće doci automobilom i kao takva prikladna je i za zimska ronjenja je olupina broda „Metković“. Olupina se nalazi na području Lokve Rogoznice (Medići), i prikladna je za sve ronilačke kategorije.

Ukoliko se vozimo od Dubaca prema Omišu, prođemo kroz prvi tunel i nakon pedesetak metara s lijeve strane nalazi se proširenje i parkiralište. Tu ostavimo automobil, i spustimo se s opremom do plaže. Nakon pedesetak metara ronjenja uz obalu, stignemo do ostataka broda koji su na pješčanom dnu na dubini od 3 do 15 metara, piše Gorgonija.

Brod Metković izgrađen je 1948. godine u Italiji pod imenom „San Giorgio Guerriero“, dužine je 34 metra, širok 7,6 metara, brzine 8 čvorova i nosivosti 280 tona. Prvi put se nasukao 1959. godine na Pagu, pa je obnovljen u Puntu i preuzela ga je „Obalna plovidba Split“ pod imenom „Metković“. Drugi put se nasukao, a ovaj put i potonuo, 17. lipnja 1969. godine s teretom od 250 tona cementa. U nekoliko navrata iz broda su vađeni dijelovi konstrukcije i oplate, pa čak i u novije vrijeme.

Trenutno lokacijom dominiraju dijelovi konstrukcije, dio jarbola, u podnožju je moguće vidjeti i kopču broda, čak i dva velika akumulatora. S obzirom da je dubina mala, a i sam brod nije prevelik, moguce ga je obići i nekoliko puta tijekom ronjenja.

Također, vidljivost je obično vrlo dobra, strujanja također nisu prevelika, a ako ih i ima, obično su prema Omišu. Oko olupine obično pliva i jato crneja, a tu je stanište i raznobojnih puževa.

Ukoliko želite, od olupine možete krenuti u pravcu Omiša po pjeskovitom dnu prateći dubinu 10-12 metara i nakon stotinjak metara dolazimo do niza ogromnih stijena s prolazima i rupama oko kojih ima dosta riba i raznih spužvi, a na pješčanom dnu i periski.

Uz okret oko najveće stijene vraćamo se nazad prema brodu i samoj plaži. Ukoliko se odlučite za posjet stijenama, računajte da bi zaron trebao trajati nekih sat vremena te da se treba ukupno preplivati više od 300 metara.

Luka Kolovrat