FOTO Zabilježena najniža oseka u ovoj godini, brodice ostale na suhom

Na mareografu Instituta za oceanografiju i ribarstvo jutros je u Starome Gradu izmjerena razina mora koja je oko 55 centimetara niža od prosječne razine. Riječ je o najnižoj oseki ove godine.

Svatko tko je danas boravio uz more mogao je vidjeti najizraženije povlačenje mora ove godine, a osobito je zanimljivo izgledala stobrečka uvala gdje su i brojne brodice ostale na suhome, piše portal Dalmacija Danas.

Foto: Petar Sisko/Dalmacija Danas

Na ovaj ne tako uobičajen fenomen utjecale su vremenske prilike, zahvaljujući kojima od početka mjeseca u Dalmaciji gotovo uopće nie bilo kiše. Prognostički materijali ukazuju na to da bi se sušno razdoblje moglo nastaviti i sljedećih desetak dana. Vrlo lako bi se moglo dogoditi da ožujak završi s 0 mm oborina, što je pravi ekstrem, osobito kada se uzme u obzir suša koja traje od kraja prosinca.

Uz česte bure i prilično niske temperature tu je i polje visokog tlaka zraka. Centar ove anticiklone nalazi se nad Balkanskim poluotokom, a jutros je najviši tlak zraka u Hrvatskoj izmjeren u Konavlima gdje je kratko dosegnuo vrijednost od 1040 hektopaskala na razini mora.

J.K.