FOTO World CleanUp Day – Mali osnovnoškolci u akciji čišćenja plaža

U provedbi akcije čišćenja krčkih plaža, koja se i ove godine odvijala u sklopu World CleanUp Daya i u suradnji s poduzećem Ponikve, malinskarski su četvrtaši čistili obalno područje između plaže Uhlić, u Portu, i punte Pelove.

Prije same akcije imali su kratko predavanje o štetnosti plastike i mikroplastike za morski i obalni životinjski i biljni svijet. Predstavljene su im i kante za otpad, napravljene upravo od otpadne plastike s krčkih plaža pronađene u prijašnjim akcijama. Svaka kanta ima svoju „putovnicu proizvoda”, koju se može proučiti skeniranjem QR koda. Kroz projekt InNoPlastic ulaže se napor da se upravo od plastike nađene uz more i u moru, procesom reciklaže izrade korisni proizvodi poput predstavljenih kanti.

Također, učenici su bili upoznati i s „Plavom vrećom” u koju su kasnije, tijekom same akcije, prikupili naplavine i druge vrsta otpada, posebno plastike. Učenici su na lokaciju došli turističkim vlakićem te su se rasporedili po plažama, od plaže Uhlić do punte Pelove..

PROJEKT “PLAVA VREĆA”: Više od 100 sudionika u akciji prikupljanja naplavina s krčkih plaža | | Morski HR
U sklopu projekta “Plava vreća” (Blue Bag), u srijedu, 9. svibnja, u organizaciji krčkih Ponikava i udruge “Obala naših unuka”, održat će se jednodnevna akcija čišćenja krčki

Tijekom tri sata čišćenja, raznim otpadom napunili su velik broj plavih vreća. Točnije, prikupili su  94 kilograma otpada!

S akcije su se vratili zadovoljni jer su voljenu malinskarsku valu učinili čišćom i zdravijom za cjelokupni morski ekosustav.

A.B.