FOTO/VIDEO SAD održale zajedničke zračne vježbe s Južnom Korejom i Japanom

SEUL - Sjedinjene Države održale su u nedjelju bilateralno zajedničke zračne vježbe s Južnom Korejom i Japanom u kojima su sudjelovali strateški bombarderi, dan nakon što je Sjeverna Koreja ispalila interkontinentalnu balističku raketu Hwasong-15 (ICBM) u "iznenadnoj vježbi lansiranja", javlja Reuters.

Južnokorejski Združeni stožer rekao je da je vježba, u kojoj su južnokorejski lovci F-35A, F-15K i američki lovci F-16 pratili američke bombardere B-1B, pokazala "nadmoćne" obrambene sposobnosti saveznika i držanje spremnosti.

"(Vježba) je ojačala sposobnost kombinirane operacije i potvrdila čvrstu predanost Sjedinjenih Država obrani Korejskog poluotoka i provedbi proširenog odvraćanja", navodi se u priopćenju južnjačke vojske.

Japan je letio s F-15 iznad Japanskog mora s bombarderima B-1 američkih oružanih snaga i F-16 u taktičkim vježbama, navelo je japansko ministarstvo obrane u priopćenju, ocijenivši da je sigurnosno okruženje "sve ozbiljnije" nakon što je najnoviji projektil Sjeverne Koreje sletio unutar njezine Ekskluzivne gospodarske zone (EEZ).

- Ova bilateralna vježba potvrđuje snažnu volju između Japana i Sjedinjenih Država da odgovore na svaku situaciju, spremnost (japanskih snaga samoobrane) i američkih oružanih snaga te dodatno jača sposobnosti odvraćanja i odgovora Japana i SAD-a - priopćilo je ministarstvo.

Zračne vježbe dolaze dan nakon što je Sjeverna Koreja lansirala balistički projektil dugog dometa u more kod zapadne obale Japana, nakon upozorenja na snažan odgovor na predstojeće vojne vježbe Južne Koreje i Sjedinjenih Država.

Sjevernokorejski državni mediji KCNA priopćili su da je zemlja u subotu izvela "iznenadnu vježbu lansiranja" u "stvarnom dokazu" svojih napora da "kapacitet fatalnog nuklearnog protunapada na neprijateljske snage pretvori u neodoljivu".

Sestra vođe Kim Jong Una, Kim Yo Jong, izdala je još jedno upozorenje i optužila Sjedinjene Države da pokušavaju pretvoriti Vijeće sigurnosti UN-a u, kako je rekla, "alat za njegovu gnjusnu neprijateljsku politiku" prema Pjongjangu.

- Upozoravam kako ćemo promatrati svaki pokret neprijatelja i poduzimati odgovarajuće i vrlo moćne i nadmoćne proturječnosti protiv svakog njegova koraka neprijateljskog prema nama - rekla je u priopćenju.

Sjevernokorejska državna novinska agencija priopćila je da je njezina raketa letjela 1 sat, 6 minuta i 55 sekundi, čak 5.768 km, prije nego što je točno pogodila unaprijed postavljeno područje udaljeno 989 km u otvorenim vodama. Prvi put je ispalio Hwasong-15 2017. godine.

Južnokorejski ministar vanjskih poslova Park Jin izjavio je kako subotnje lansiranje "jasno" signalizira namjeru Sjevera da provede daljnje provokacije.

- Ako Sjeverna Koreja provede sedmo nuklearno testiranje, koje bi se moglo dogoditi u bilo kojem trenutku, to će biti promjena igre u smislu da bi Sjeverna Koreja mogla razviti i rasporediti taktičke nuklearne projektile", rekao je Park na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu, prenosi Swissinfo.ch.

I.G.