FOTO/VIDEO Navikli ste da dupini skaču uz brodove, a jeste li vidjeli kako tuna prati jedrilicu?

Proteklog vikenda na 40. jubilarnoj Lošinjskoj regati, jedan neobičan gost pratio je posadu jedrilice Frižimenula, koju su sačinjavali Gilberto Fazlić i Saša Cvitan.

Iako bi se na prvi letimični pogled reklo: "pa ništa neobično, dupini često prate brodove", ovaj put, ipak se ne radi o dupinu, već tuni.

- Skoči gore, daj da imamo ručak. Sviđa joj se Frižimenula, nema šta  - tepali su ovom pristojnom primjerku saša i Gilberto. Tuni su od milja dali ime Sofija, a o svom iskustvu nam kažu:

- Bila je s nama nekih 5 minuta. Sve se događalo negdje između otoka Lošinja I Suska i to usred regate! Moramo priznat impresivno i iznenađujuće, dugo smo sabirali dojmove. Očekivali bi delfina ovako ali tunu svakako nismo - kazali su nam.

Možda neobično, no nije novost. Navikle su ići za brodovima koji im bacaju hranu, doznajemo od upućenih ljudi od mora koji znaju i kad se to najčešće događa.

Pas modrulj obožava dinje i lubenice, a tuna pojede sve što svjetluca u moru!

-Idu one za svim brodovima. Sviđa im se taj kurenat iza broda, pogotovo ako netko nešto baci u more. Na primjer, pas modrulj obožava dinje i lubenice! Puno puta bi ga vidio kako uzme koru od dinje i lubenice na površini. Tuna isto pojede kad je gladna sve sto se svjetluca u moru - kazao nam je iskusni tunolovac Robert Renninger.

Foto: Gilberto Fazlić i Saša Cvitan

D.G.