FOTO/VIDEO Na Susku pronađena protubrodska mina i to na mjestu otvorenog sidrišta jahti, brodova i jedrilica!

SUSAK - Tijekom ronjenja na otoku Susku pronađen je „Metalni predmet koji svojim oblikom i izgledom podsjeća na protubrodsku minu iz Drugog svjetskog rata.

Pronađena mina se nalazi bez tzv. kolica (njenog sidra) i položena je na samom morskom dnu na mjestu gdje se spajaju pijesak i stijene. Nalazi se na otvorenom brodskom sidrištu gdje turisti i lokalno pučanstvo svojim plovilima odmaraju i uživaju u odmoru na malenoj dubini. GPS lokacija kao i dubina poznati MUP-u i Upravi za sigurnost plovidbe.



U dvije godine ovo je četvrta podvodna mina pronađena od strane podvodnog istraživača Velimira Vrzića.

- Napominjem da su sve četiri pronađene bez pomoći jednog ministarstva ili državne institucije te nakon prve na plaži Sablićevo u Rijeci druge dvije na otoku Pagu ovo je četvrta na otoku Susku. Uvidom u ovu posljednju, za pretpostaviti je da se radi o zaostaloj protubrodskoj mini model P – 125 ili P – 150 sa istovjetnom količinom TNT-a kao i oznaka međutim predmetno mogu potvrditi isključivo službene osobe Ministarstva unutarnjih poslova koje su izviještene kao i Uprava za sigurnost plovidbe - kazuje nam Vrzić.

U nastavku pogledajte i galeriju fotografija.

D.G.

PROČITAJTE JOŠ:

VIDEO Podmorski istraživač pronašao golemu minu u pličini otoka Suska | | Morski HR
Podmorski istraživač i naš suradnik Velimir Vrzić pronašao je još jednu minu iz Drugog svjetskog rata. Ova se opasnost posljednjih 80 godina učahurila u pličinama otoka Suska. - Radi se