FOTO/VIDEO Za svojim ribarom, ikonom Komiže danas je otišla i njegova Vatra

KOMIŽA - Jugo je danas imalo olujnu snagu na otvorenom moru, tako je presudilo i jednoj brodici iz Komiže. No nije ovo obična brodica, ima ona svoju priču...

Prije četiri godine napustio nas je jedan od najosebujnijih Komižana, Nikola Mardešić. Zvali su ga Živa Vatra i gotovo do zadnjeg dana išao je na ribe u svojoj barci, koja je od tada ostala sama i pusta uz komišku rivu.

Foto: Screenshot / Scardona / Matko Petrić

S dugom bradom i kosom, slamnatim šeširom i žuljavim rukama, bio je pravi predložak starog morskog vuka, pa ga je tako i kamera voljela, a znao je kazati, dok je bio mlađi, i pripadnice ljepšeg spola.

Kao iz filma "Starac iz more", prepoznali su ga tako i momci iz klape Cambi, koji su s njim u glavnoj ulozi snimili spot za pjesmo Gradovi uz more.

Brod su, kažu nam Komižani, naslijedili njegovi sinovi, no, dodaju, to je jedna tužna priča o kojoj je možda i bolje ne pričati. Vatra od Žive vatre tako je nakon četiri godine odolijevanja svim neverama i valovima, poželjela odletjeti k svome Nikoli...

I baš kako otočani za Svetog Nikolu svoje stare brode spaljuju na ognju, tako se, nekako simbolično ova Vatra pridružila Živoj Vatri.

U nastavku pogledajte posljednje živuće kadrove Žive Vatre sa svojom Vatrom u videu klape Cambi. Neka im je oboma dobro nebesko more!

Jurica Gašpar