FOTO/VIDEO Kod Kaštel Sućurca pronađeni ostaci luke i brodovi iz vremena Rimljana!

KAŠTEL SUĆURAC - U razdoblju od 3. studenog do 14. studenog 2023. godine nastavljeno je sustavno arheološko istraživanje podmorskog dijela arheološkog nalazišta Trstenik u Kaštel Sućurcu.

Dosadašnjim istraživanjima otkriveni su potopljeni ostaci rimskodobnog pristanišnog kompleksa koje se protezalo ispred ušća potoka Trstenik. Brojni ostaci svjedoče o postojanju dinamičnog pristaništa s operativnom obalom koja je bila dugačka preko 100 m.

Za gradnju su korišteni različiti materijali, poput drvenih pilona i hispanskih amfora, a posebno su interesantni potopljeni drveni brodovi postavljeni uz vanjsku stranu drvene konstrukcije. Dosada su pronađena tri broda, a cilj ovogodišnje kampanje bio je istražiti i dokumentirati treći brod, koji je otkriven 2020. godine. Kao i u slučaju ostalih istraženih brodova i ovaj je bilo položen u smjeru istok-zapad i bio je ispunjen stijenama.

Brodska konstrukcija je iznimno dobro očuvana, a prvotna duljina iznosila je oko 10 m. Osim istraživanja broda Trstenik 3, uzeti su i uzorci drva s broda Trstenik 2 za analizu. Istraživanja je vodila dr. sc. Irena Radić Rossi sa Sveučilišta u Zadru, uz sudjelovanje međunarodne ekipe podvodnih arheologa i ronioca.

Iz Muzeja grada Kaštela u istraživanjima su sudjelovali arheolog Vedran Katavić i dokumentarist Dominik Žanić. Istraživanja su financirana sredstvima Ministarstva kulture RH, Grada Kaštela i Splitsko-dalmatinske županije iz programa razvoja, zaštite i valorizacije pomorske baštine na području Splitsko-dalmatinske županije, objavio je Muzej Grada Kaštela.

D.G.