FOTO/VIDEO Filipinska obalna straža na moru spasila 120 ljudi

Preživjeli su odvedeni u lučki grad Tagbilaran, a istraga je u tijeku. Svih 120 putnika i članova posade na filipinskom trajektu koji se zapalio u nedjelju, na moru, spašeni su i požar je ugašen, priopćila je obalna straža.

Požar je izbio u zoru na brodu M/V Esperanza Star koji je putovao iz pokrajine Siquijor u pokrajinu Bohol u središtu Filipina. Brod je prevozio 65 putnika i 55 časnika i članova posade, izvijestila je obalna straža.

Vatrogasci obalne straže na drugom brodu upotrijebili su vodeni top i ugasili požar, rekao je glasnogovornik. Uzrok požara još uvijek nije poznat.

Obalna straža priopćila je da su poslana dva plovila u pomoć u gašenju plamena koji je bjesnio više od pet sati.

Fotografije i video koje je objavila obalna straža pokazuju plamen i crni dim kako se nadvijaju s dvije palube na jednom kraju trajekta.

- Svi koji su bili na trajektu su spašeni - rekla je glasnogovornica obalne straže ali nije dala više detalja. Dodala je kako su preživjeli odvedeni u lučki grad Tagbilaran u pokrajini Bohol, te je istraga u tijeku.

Pomorske nesreće u filipinskom arhipelagu događaju se zbog čestih oluja, loše održavanih plovila, prenapučenosti i neujednačene provedbe sigurnosnih propisa, posebno u udaljenim provincijama.

Nedavno, u ožujku, je također izbio požar i bjesnio je tijekom noći. Na trajektu je bilo oko 250 ljudi, pri čemu je poginuo najmanje 31 putnik i član posade u blizini južne otočne pokrajine Basilan, priopćila je obalna straža.

U prosincu 1987. trajekt Dona Paz potonuo je nakon sudara s cisternom za gorivo, usmrtivši više od 4.300 ljudi u najtežoj mirnodopskoj pomorskoj katastrofi na svijetu, piše The Irish Times.

I.B.