FOTO/VIDEO Beroš prerezao vrpcu pa prvi zaplovio brodom za hitne intervencije - Kuma se namučila oko krštenja

ŠIBENIK - Iskra brodogradilište Šibenik danas je, kako smo prethodno i najavili, isporučio prvo od ukupno šest ugovorenih SAR plovila za hitnu medicinsku intervenciju na moru i na otocima.

Na svečanosti je ministru zdravstva Viliju Berošu ključeve brodice uručio Dušan Šešok, vlasnik Iskra brodogradilišta Šibenik, nakon čega je kuma prvog u nizu plovila, dr. Danica Kramarić, ravnateljica Uprave za primarnu zdravstvenu zaštitu, zdravstveni turizam, lijekove i medicinske proizvode, javno zdravstvo i javnozdravstvenu zaštitu, pokušala krstiti brod tradicionalnim razbijanjem boce šampanjca o aluminijsku palubu. No čini se da je boca bila tvrdoglavija, pa je trebalo više pokušaja da uspije.

Nakon toga je ministar Beroš,  s fotografima i snimateljima, provozao brodicu do šibenske rive i natrag. Iz Ministarstva zdravstva su nam potvrdili da za to - ima plovidbenu dozvolu.

- Ponosan sam što danas svjedočimo preuzimanju ove brodice koja je prototip izrađen hrvatskom pameti u hrvatskom brodogradilištu, nakon čega do kraja godine slijedi još pet plovila. To su brodice specijalne namjere, dužine 15 metara koje mogu postići maksimalnu brzinu od 35 čvorova u roku 5 minuta. To je iskorak i naša misija - poboljšanje pružanja medicinke zdravstvene skrbi na moru i otocima, istaknuo je, te dodao da je namjena višestruka - od sudjelovanja u hitnoj pomorskoj medicinskoj službi, do traganja i spašavanja u pomorskim nesrećama - rekao je ovom prigodom ministar zdravstva Vili Beroš.

Dodao je i da je uz brze brodice raspisan međunarodni tender za hitnu helikoptersku medicinsku službu, čiji će rezultati osvanuti 8. svibnja.

Samo tri dana prije isporuke prvog plovila posjetili smo brodogradilište,pa smo doznali više o ovom projektu i plovilima koja će se tek isporučiti:

- Sada dalje to nazivamo serijskom proizvodnjom. Naša je ideja, da do kraja ove kalendarske godine isporučimo svih šest brodica. Tu je praktički trup broj 2, 3 i 4, koji su u fazi opremanja, znači da su u potpunosti izgrađeni. Trup broj 5 je i fazi gradnje i režu se limovi za šesti brod, tako da je sve više nego pod kontrolom - kazao je ekskluzivno za Morski HR direktor Iskra brodogradilišta Roko Vuletić koji poručuje da su uspjeli unatoč globalnoj krizi dobave materijala koja je posvuda kasnila.

Prvi brod nakon primopredaje ide u Dubrovnik, a više o tome možete pročitati u članku niže.

FOTO/VIDEO Bili smo u brodogradilištu gdje se grade brze brodice za hitnu pomoć - Prva se isporučuje u ponedjeljak!
ŠIBENIK - Iskra brodogradilište Šibenik u ponedjeljak bi treba isporučiti prvo od ukupno šest ugovorenih SAR plovila za hitnu medicinsku intervenciju na moru i na otocima. Samo tri dana prije isporuke prvog plovila posjetili smo brodogradilište, gdje se finiširaju posljednji radovi i glanca brod za…

Kako je izgledala primopredaja i plovidba, eksluzivno vam donosi Morski HR.

D.G.