FOTO/VIDEO Apel s krajnjeg juga Hrvatske: “Ovo je stvarna slika morskog dna, pomozite nam čistiti!”

MOLUNAT – Slike albanskog smeća koje zapljusnu obale Dubrovnika, Pelješca, Korčule, pa čak i nešto udaljenijih pučinskih otoka, nažalost više i nisu neka novost. Golemi otoci plastičnog i drugog otpada obično se pojave na površini, nošeni snažnim jugom i strujama. No jeste li znali da sve što može, to potone i ukoliko se ne izvadi, trajno ostaje na morskom dnu. Plastika se ne razgrađuje, već pretvara u sve sitnije čestice i tako ulazi u prehrambeni lanac riba, a onda i ljudi. Slika koju nam šalju iz Molunta predstavlja samo jedan mali dio podmorske parcele, dobro vidljiv, jer se nalazi u plićem području.

Ove godine, nešto kasnije zbog novonastale situacije sa korona virusom, ronilački centar “Sea Star” iz Molunta organizira ekološku akciju čišćenja podmorja.

Foto: Klara Ljubenko

– Mjesto Molunat, zbog svog geografskog položaja na udaru je najjačih vjetrova, jer je na otvorenom moru. Samim tim, svake godine sve veća količina smeća dopluta na plaže, a veliki dio i potone. Specifično je da djeluju morske struje te se to smeće nakuplja na određenu lokaciju u uvali. Ovim putem pozivam sve dobrovoljce da nam se pridruže, a posebice ljude iz ronilačkog svijeta, klubove i ronilačke centre u EKO akciji, koja će se održati u mjestu Molunat 27. lipnja 2020 godine – poručila je Klara Ljubenko, organizatorica akcije i vlasnica ronilačkog centra.

Okupljanje za akciju je u 08:00 h na rivi u Moluntu, organizatori akcije osiguravaju prijevoz ronioca na lokalitete ronjenja.  Također, za sve oni koji ne rone će biti organiziran program sakupljanja smeća sa plaža i otoka. Nakon akcije, organizatori će svim dobrovoljcima zahvaliti na sudjelovanju te će biti organizirana zakuska u restoranu “Lancana”.

Foto: Klara Ljubenko

– Dobne granice nema, bitno je da se uz čišćenje i dobro zabavimo te mogu sudjelovati i oni najmlađi uz prisustvo roditelja – poručuje Ljubenko.

Ronioci se zbog pripreme ronilačkih boca i opreme moraju prethodno najaviti na kontakt broj

Klara Ljubenko

+(385) 99 335 2700

divingseastar@gmail.com

Foto: Klara Ljubenko / Ilustracija
Foto: Klara Ljubenko

Čišćenje se organizira na površini oko 1500m2 i 7 m dubine, a ovo je nažalost stvarna slika morskog dna u Moluntu. Bojimo se i pomisliti koliko je toga na većim dubinama diljem Jadrana.

D.G.