FOTO Ukrajina dobila ophodne brodove od američke obalne straže

ODESA – Dva ophodna broda koji su 23. studenog iz Sjedinjenih Država stigli u Odesu, službeno su se pridružili ukrajinskoj ratnoj mornarici u sklopu proslave obilježavanja 30. obljetnice Oružanih snaga 6. prosinca, priopćilo je tamošnje Ministarstvo obrane.

Svečanošću podizanja mornaričke zastave, od danas su ova dva broda, krštena kao “Фастів” (Fastiv) i ”Суми” (Sumi) u sastavu ukrajinske vojske.

Sjedinjene Američke Države objavile su 8. studenog da su Ukrajini predale dva američka patrolna broda klase Island koji su iz Baltimora u Marylandu. 23. studenoga stigli u Odesu .

Ti su brodovi dio sigurnosne pomoći u vrijednosti od 2,5 milijardi američkih dolara koja se pruža Ukrajini od 2014. godine, a koja će pomoći u jačanju ukrajinske pomorske sigurnosti i povećanju interoperabilnosti ukrajinske mornarice s NATO-om.

Ministar obrane Ukrajine Aleksej Reznikov i zapovjednik mornarice i Oružanih snaga Ukrajine, kontraadmiral Aleksej Neizhpapa predstavili i službeno su na svečanosti uključili ova dva broda u svoju flotu.

Prve brodove ukrajinskoj mornarici američka obalna straža je donirala još u rujnu 2018., a 21. listopada 2019. isporučeni su u Odesu, gdje su kasnije primljeni u sastav Oružanih snaga Ukrajine.

D.G.