FOTO Uhvatio Mrkvu, tridesetak kilograma tešku 'zlatnu ribicu'

Uobičajena slika o zlatnim ribicama, ona iz crtića, stereotipno prikazuje zlatnu ribicu u maloj okrugloj posudi, s puno ukrasa. Zlatna ribica naravno, ne može kvalitetno živjeti u takvom okruženju. Ribolovac Andy Hackett je čovjek koji je uhvatio 'divovsku' verziju ove popularne životinje, zapravo jednu od najvećih, koja je težila oko trideset kilograma.

Nazvana je Mrkva i hibridna je vrsta šarana i koija, od nekih 30 kg, puštena u ribarsko jezero prije čak 20 godina.

Zlatne ribice obično su dovoljno velike da žive u zdjelici u nečijem domu, veselo provode sate plivajući i zauzimajući premalo mjesta da bi izazvale bilo kakve veće probleme.

Ova inače u ribarskim krugovima neuhvatljiva riba, poznata po narančastoj boji, donesena je u jezero Bluewater Lakes u Champagneu, u Francuskoj još prije 20 godina.

Ribolovac Hackett 25 minuta je izvlačio ribu za koju se ustvari smatra da je druga najveća ikad ulovljena.

Ovaj 42-godišnjak rekao je kako oduvijek zna da je Mrkva unutra, ali da nikad nije mislio da ću je i uhvatiti.

- Znao sam da se radi o ovoj ribi kad je uhvatila mamac i otišla s jedne strane jezera na drugu te gore-dolje s njim. Zatim je isplivala na površinu i vidio sam da je narančasta. Bilo je sjajno uhvatiti Mrkvu, ali je to bila i čista sreća - objasnio je.

Nakon toga je pozirao za fotografije prije nego što je Mrkvu pustio natrag u vodu.

- Ubacili smo Mrkvu u jezero prije otprilike 20 godina kao nešto drugačije za naše posjetitelje ribiče. Od tad je Mrkva samo rasla i rasla, ali ne izlazi često. Slovi ustvari kao neuhvatljiva - kazao je voditelj jezera Jason Cowler, prenosi The Guardian.

I.G.