FOTO Udruga Rostrum Splitu poklonila čisto podmorje

SPLIT - Udruga podvodnih aktivnosti Rostrum gradu Splitu je još jednom poklonila čisto podmorje. Ovog puta čistilo se u akvatoriju kultnih splitskih plaža: Ovčica, Firula i Bačvica te su ronioci i volonteri gradu i građanima Splita zaželili čist Božić i bistru Novu 2023. godinu.

Na ekološkoj akciji koju je organizirala UPA Rostrum, uz partnera Ekološko Društvo Picigin Bačvice, sudjelovalo je preko 70 ronioca iz ronilačkih klubova diljem Hrvatske i regije koji su uz brojne volontere pridonijeli ovom hvale vrijednom događa

Od ronioca na akciji su sudjelovali članovi RK 'Mostar', KPA 'Explorer', Eko-ronilačka grupa invalida, članovi udruge 'Morski čovik' s Visa, a veliku pomoć s kopna pružili su članovi Ekološkog Društva Picigin Bačvice kao i vrijedni mali volonteri iz OŠ 'Ravne Njive-Neslanovac'.

Tijekom akcije je izvađeno preko 220 vreća raznog odbačenog otpada koji se velikim dijelom nalazio vješto skriven među posidonijom, stoga su osim ljepšeg i urednijeg morskog dna i livade ove strogo zaštićene cvjetnice zasluženo odahnule. Nakon što je izvađen, otpad se po svojoj vrsti odmah i selektirao.

Prateći tradiciju, od nakupljenog otpada izradila se golema božićna jelka uz koju su se svi sudionici grupno fotografirali za uspomenu na ovaj plemeniti događaj. Nakon već nekoliko provedenih akcija i dalje zabrinjava količina izvađenog otpada te se pokazalo jasnim da će na ovom području biti još posla u čišćenju podmorja i provođenju sličnih akcija.

Izvađeni otpad je potom zbrinut od strane Čistoće d.o.o. Split, koji kao i svake godine pružaju punu podršku, a DVD Split je po završetku akcije očistio cjelokupni plato.

Glavni pokrovitelj ove akcije je Grad Split, večeru za sve sudionike omogućio je restoran 'Šug' koji je ujedno i restoran nominiran za Michelin zvjezdicu , podržao ih je također kultni caffe-bar 'Žbirac'. Od vrijednih pokrovitelja tu su još i restoran 'Plan B', pivovara 'Tap-B', pekara 'Hrstić', 'Tommy', caffe bar 'Bounty' te Lumer shop.

Za nedjelju za goste iz regije i susjedstva planiran je obilazak Salone i Dioklecijanovih podruma čime će se zaokružiti ovaj lijepi predbožićni vikend pun akcije i veselja.

D.G.